Ciasteczka bosonogiej contessy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Chocolate White Chocolate Chunk Cookies Copyright 2001 Barefoot Contessa Parties!


1/2 pound unsalted butter at room temperature
1 cup light brown sugar, packed
1 cup granulated sugar
2 teaspoons pure vanilla extract
2 extra-large eggs at room temperature
2/3 cup good unsweetened cocoa
2 cups flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon kosher salt
1 1/2 pounds good white chocolate, coarsely chopped

Preheat the oven to 350 degrees F.
Cream the butter and both sugars until light and fluffy in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Add the vanilla, then the eggs, 1 at a time, and mix well. Add the cocoa and mix again. Sift together the flour, baking soda, and salt and add to the chocolate with the mixer on low speed until just combined. Fold in the chopped white chocolate.

Drop the dough on a baking sheet lined with parchment paper, using a 1 3/4-inch ice cream scoop or a rounded tablespoon. Dampen your hands and flatten the dough slightly. Bake for exactly 15 minutes (the cookies will seem underdone). Remove from the oven and let cool slightly on the pan, then transfer to a wire rack to cool completely.


moja modyfikacja -0 nieco mniej białej czekolady na rzecz pokruszonych orzeszków nerkowca i kilku kostek czekolady gorzkiej

Podawałam przekładane lodami waniliowymi

UWAGA : mnie wyszły bardzo, bardzo kruche (czyt. kruszyły się)

zdjęcie potem
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
zupełnie zapomniałam o tłumaczeniu

1/2 funta niesolonego masła (temperatura pokojowa)
1 szklanka *brązowego cukru
1 szklanka * cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
2/ 3 szklanki* kakao
2 szklanki* mąki
* szklamka = CUP
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka solo
1,5 funta białej czekolady, pokrojonej w kostkę


rozgrzać piekarnik do 350 stopni F
Utrzeć masło z cukrem (najlepiej mikserem), dodać ekstrakt waniliowy, jajka . Dokładnie wymieszać
Dodać kakao
Wsypac przesianą mąkę, sodę, dodać szczyptę soli.
Dorzucić biała czekoladę

Ciasto nakładać na papier do pieczenia (można użyć gałkownicy do lodów)
Lekko spłaszczyć dłonią
Piec 15 minut - nie dłużej . Ciastka wyglądaja na lekko niedopieczone. I o to chodzi
icon_smile.gif

Przestudzić na kratce



moja modyfikacja - nieco mniej białej czekolady na rzecz pokruszonych orzeszków
nerkowca i kilku kostek czekolady gorzkiej

9aP09qaLjx0J87mULB.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy