- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
Są przepiękne! Zrobiły na mnie tak duże wrażenie, kiedy je zobaczyłam tutaj, że nie mogłam się powstrzymać- wiedziałam, że zagoszczą na świątecznym stole
Są bardzo smaczne a przy tym niezwykle ładnie wyglądają. Spróbujcie!
Peaches cookies
Składniki:
* 4 jaja
* 250 ml oleju
* 250g cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki mąki
później dodaj:
* 500 g mąki
na nadzienie:
* 1 słoik nutelli lub lemon curd (może być Wasz ulubiony dżem)
na kolorki:
* barwnik spożywczy- czerwony i żółty
* szklanka mleka
* 1/2 - 1 szklanki cukru
* Zmieszaj jaja, cukier i wanilię. Dodaj olej, potem mąkę (4 łyżki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj (mieszałam mikserem).
* Daj ciastu odpocząć przez godzinę, następnie wmieszaj ręcznie pół kilograma mąki.
* Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
* Natłuść olejem dłonie i formuj z ciasta kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Kładź je na blaszkę, zostawiając 2,5 cm odstępu. Włóż do piekarnika obie blachy. Piecz 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami w piekarniku. Ciastka powinny pozostać białe.
* Ostudź ciastka a następnie łyżeczką do melona lub zwykłą łyżeczką wydrąż otwór w spodniej części ciastka, żeby powstało miejsce na nadzienie. W miseczce zmieszaj nutellę/dżem z rozgniecionymi okruszkami (dodawaj ich po trochu, żeby wyczuć, kiedy naszienie będzie miało odpowiednią konsystencję). Łyżeczką nakładaj nadzienie do ciasteczek i składaj je w brzoskwinki.
* Do 2 miseczek nalej po 1/2 szklanki mleka oraz kilka kropli barwnika- do jednej żółty, do drugiej czerwony. Zanurzaj ciasteczka w mleku na chwilkę, żeby złapały kolor ale nie wchłonęły dużo płynu a następnie obtaczaj w cukrze.
* Daj im wyschnąć zanim zapakujesz je do szczelnego pojemniczka.
Smacznego!!!

Peaches cookies

Składniki:
* 4 jaja
* 250 ml oleju
* 250g cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki mąki
później dodaj:
* 500 g mąki
na nadzienie:
* 1 słoik nutelli lub lemon curd (może być Wasz ulubiony dżem)
na kolorki:
* barwnik spożywczy- czerwony i żółty
* szklanka mleka
* 1/2 - 1 szklanki cukru

* Zmieszaj jaja, cukier i wanilię. Dodaj olej, potem mąkę (4 łyżki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj (mieszałam mikserem).
* Daj ciastu odpocząć przez godzinę, następnie wmieszaj ręcznie pół kilograma mąki.
* Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
* Natłuść olejem dłonie i formuj z ciasta kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Kładź je na blaszkę, zostawiając 2,5 cm odstępu. Włóż do piekarnika obie blachy. Piecz 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami w piekarniku. Ciastka powinny pozostać białe.
* Ostudź ciastka a następnie łyżeczką do melona lub zwykłą łyżeczką wydrąż otwór w spodniej części ciastka, żeby powstało miejsce na nadzienie. W miseczce zmieszaj nutellę/dżem z rozgniecionymi okruszkami (dodawaj ich po trochu, żeby wyczuć, kiedy naszienie będzie miało odpowiednią konsystencję). Łyżeczką nakładaj nadzienie do ciasteczek i składaj je w brzoskwinki.
* Do 2 miseczek nalej po 1/2 szklanki mleka oraz kilka kropli barwnika- do jednej żółty, do drugiej czerwony. Zanurzaj ciasteczka w mleku na chwilkę, żeby złapały kolor ale nie wchłonęły dużo płynu a następnie obtaczaj w cukrze.
* Daj im wyschnąć zanim zapakujesz je do szczelnego pojemniczka.
Smacznego!!!
