- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Zaskakująco proste i szybkie (pomijając 0,5h czekania), bardzo smaczne ciasteczka
Jak zauważyła autorka bloga Od-kuchni, można je bardzo fajnie modyfikować. I właśnie Jej wersja zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu niż oryginalna. Wyobraźcie sobie jak w mieszkaniu pięknie pachniało po ich upieczeniu... pizzą
Uwaga! Bardzo szybko znikają
Jak widać na ostatnim zdjęciu, wyszło ich całkiem sporo (jeszcze pod spodem były nieułożone te mniej kształtne), a do zdjęcia w dziennym świetle następnego dnia udało mi się zachomikować tylko kilka
i te właśnie później były jedną z przekąsek do wina
do piwa też pasują idealnie
CIASTECZKA CEBULOWE
składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki sezamu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka kolorowej papryki w płatkach
- 1/2 łyżeczki imbiru
- duża szczypta oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól (u mnie 1 kopiasta łyżeczka gruboziarnistej)
- 3 średnie cebule (użyłam 1 dużej)
- 4 łyżki masła
- 1/3 szkl oleju
- 1/4 szkl gorącej wody
Sezam podprażyć na suchej patelni. Masło roztopić i odstawić. W misce wymieszać mąkę, proszek, uprażony sezam, papryki, imbir, oregano, cukier i sól. Cebule drobno posiekać (u mnie niezbyt drobno), wrzucić do miski. Dodać masło oraz olej i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto, odstawić na 30 minut (najlepiej do lodówki). Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać dowolne kształty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja podzieliłam ciasto na 2 części, każdą pojedynczo rozwałkowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia i pokroiłam nożem, po czym położyłam na blaszce i włożyłam do piekarnika). Piec w 180°C 25-30 minut.
Uwaga! Bardzo szybko znikają
CIASTECZKA CEBULOWE
składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki sezamu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka kolorowej papryki w płatkach
- 1/2 łyżeczki imbiru
- duża szczypta oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól (u mnie 1 kopiasta łyżeczka gruboziarnistej)
- 3 średnie cebule (użyłam 1 dużej)
- 4 łyżki masła
- 1/3 szkl oleju
- 1/4 szkl gorącej wody
Sezam podprażyć na suchej patelni. Masło roztopić i odstawić. W misce wymieszać mąkę, proszek, uprażony sezam, papryki, imbir, oregano, cukier i sól. Cebule drobno posiekać (u mnie niezbyt drobno), wrzucić do miski. Dodać masło oraz olej i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto, odstawić na 30 minut (najlepiej do lodówki). Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać dowolne kształty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja podzieliłam ciasto na 2 części, każdą pojedynczo rozwałkowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia i pokroiłam nożem, po czym położyłam na blaszce i włożyłam do piekarnika). Piec w 180°C 25-30 minut.