Przepyszne, pulchne ciasteczka ktorych wielka zaleta jest fakt, ze produkty do ich przygotowania mamy zawsze w domu
Ciastka cynamonowe z jablkami
wychodzi ok 25 sztuk
2 duze jablka
400 g maki
1 kostka masla (250g)
125g cukru
4 jajka
2 torebeczki cukru waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cynamon
cukier puder do posypania ciasteczek
obrac jablka, pokroic na mala kostke. posypac je jedna paczuszka cukru waniliowego i cynamonem. w misce lub wiekszym garnku utrzec maslo z cukrem i druga paczuszka cukru waniliowego, nastepnie dodawac kolejno jajka i dalej wyrabiac. wymieszac make z proszkiem do pieczenia i pol lyzeczki cynamonu. polaczyc z przygotowana masa.calosc wymieszac i wrzucic do masy jablka, jeszcze raz wymieszac, jablka nie musza byc sklejone mocno z ciastem. przykryc blache papierem do pieczenia, i formowac dwoma lyzkami nieduze, wysokie na 1 cm ciastka.wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 20 min w temp 200 stopni.gotowe ciasteczka posypac cukrem pudrem.

Ciastka cynamonowe z jablkami
wychodzi ok 25 sztuk
2 duze jablka
400 g maki
1 kostka masla (250g)
125g cukru
4 jajka
2 torebeczki cukru waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cynamon
cukier puder do posypania ciasteczek
obrac jablka, pokroic na mala kostke. posypac je jedna paczuszka cukru waniliowego i cynamonem. w misce lub wiekszym garnku utrzec maslo z cukrem i druga paczuszka cukru waniliowego, nastepnie dodawac kolejno jajka i dalej wyrabiac. wymieszac make z proszkiem do pieczenia i pol lyzeczki cynamonu. polaczyc z przygotowana masa.calosc wymieszac i wrzucic do masy jablka, jeszcze raz wymieszac, jablka nie musza byc sklejone mocno z ciastem. przykryc blache papierem do pieczenia, i formowac dwoma lyzkami nieduze, wysokie na 1 cm ciastka.wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 20 min w temp 200 stopni.gotowe ciasteczka posypac cukrem pudrem.

