- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Jesien do zdecydowanie sezon na cynamon
To jeszcze jeden przepis na cynamonowe pysznosci - kruche, orzechowe i oczywiscie cynamonowe.
składniki
2 1/4 szklanki maki
2 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 szklanka orzechow wloskich
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
2 jajka
sposób przygotowania
Orzechy posiekac dosc drobno w malakserze z 2 lyzkami cukru. Make, cynamon i sol przesiac do miski. Maslo utrzec i dodac pozostaly cukier. Ubic razem na gladka i puszysta mase. Dodac jajka ciagle ubijajac, wsypac make i zmielone orzechy i dobrze wymieszac. Uformowac z ciasta plaski placek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez okolo 1 godzine lub dluzej.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 165ºC. Rozwalkowac polowe ciasta na grubosc okolo 3 mm i wycinac dowolne ksztalty. Piec okolo 10 minut, az zaczna sie rumienic na brzegach. Wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.
dodatkowe informacje
To ciasto jest dosc miekkie nawet po schlodzeniu, ale mimo to dosc latwo sie walkuje i nie potrzebuje zbyt duzo maki do podsypywania.

składniki
2 1/4 szklanki maki
2 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 szklanka orzechow wloskich
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
2 jajka
sposób przygotowania
Orzechy posiekac dosc drobno w malakserze z 2 lyzkami cukru. Make, cynamon i sol przesiac do miski. Maslo utrzec i dodac pozostaly cukier. Ubic razem na gladka i puszysta mase. Dodac jajka ciagle ubijajac, wsypac make i zmielone orzechy i dobrze wymieszac. Uformowac z ciasta plaski placek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez okolo 1 godzine lub dluzej.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 165ºC. Rozwalkowac polowe ciasta na grubosc okolo 3 mm i wycinac dowolne ksztalty. Piec okolo 10 minut, az zaczna sie rumienic na brzegach. Wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.
dodatkowe informacje
To ciasto jest dosc miekkie nawet po schlodzeniu, ale mimo to dosc latwo sie walkuje i nie potrzebuje zbyt duzo maki do podsypywania.