- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
prosciutkie, szybciutkie (robi sie w 15min + 10min pieczenia) o dominujacym smaku masla orzechowego
Przepis pochodzi z ksiazki "Das Schokoladen- Kochbuch" Patrici Lousady
Skladniki:
125g masla lub margaryny
90g drobnego ciemnego brazowego cukru
125g masla orzechowego z kawalkami orzechow
1 jajko
1 lyzeczka olejku waniliowego
180g maki pszennej
0,5 lyzeczki sody
0,5 lyzeczki soli (ja dalam tylko 1/4)
125g czekolady mlecznej
Wykonanie:
1. maslo lub margaryne ubijamy mikserem wraz z cukrem,
2. dodajemy maslo orzechowe, mieszamy
3. dodajemy ubite jajko, olejek waniliowy, ponownie mieszamy,
4. do masy dodajemy make, sode, sol i znow mieszamy,
5. dodajemy pokrojona w malutkie kaweleczki czekolade.
6. z masy formujemy ciasteczka, ukladamy na blasze w odleglosci 3-4cm, pieczemy 10-12 min w temperaturze 190°C, studzimy.
Ciasteczka mozna przechowywac do tygodnia, wychodzi ich tyle, ile na zdjeciu,czyli okolo 20-30 sztuk, by nie przywarly do blaszki uzylam papieru.
Przepis pochodzi z ksiazki "Das Schokoladen- Kochbuch" Patrici Lousady
Skladniki:
125g masla lub margaryny
90g drobnego ciemnego brazowego cukru
125g masla orzechowego z kawalkami orzechow
1 jajko
1 lyzeczka olejku waniliowego
180g maki pszennej
0,5 lyzeczki sody
0,5 lyzeczki soli (ja dalam tylko 1/4)
125g czekolady mlecznej
Wykonanie:
1. maslo lub margaryne ubijamy mikserem wraz z cukrem,
2. dodajemy maslo orzechowe, mieszamy
3. dodajemy ubite jajko, olejek waniliowy, ponownie mieszamy,
4. do masy dodajemy make, sode, sol i znow mieszamy,
5. dodajemy pokrojona w malutkie kaweleczki czekolade.
6. z masy formujemy ciasteczka, ukladamy na blasze w odleglosci 3-4cm, pieczemy 10-12 min w temperaturze 190°C, studzimy.
Ciasteczka mozna przechowywac do tygodnia, wychodzi ich tyle, ile na zdjeciu,czyli okolo 20-30 sztuk, by nie przywarly do blaszki uzylam papieru.

