Podobno najlepsze ciasteczka na świecie
przepis wydaje się trudny, ale robi się je szybciutko
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao (niby ma być niesłodzone)
1/2 łyżeczki sody
1/2 miękkiego masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki masła orzechowego
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam cukier z prawdziwą wanilią)
3/4 szklanki cukru pudru
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i odstawiamy. W innej misce mieszamy masło, oba cukry i 1/4 szklanki masła orzechowego i ubijamy (ja mikserem) aż się wszystko ładnie połączy. Dodajemy jajko, mleko i wanilię i mieszamy. Mieszamy składniki z obu misek i z powstałego ciasta robimy 32 kuleczki.
Na nadzienie: mieszamy cukier puder z pozostałym masłem orzechowym i dokładnie wyrabiamy mikserem i znów robimy 32 kuleczki (ale mniejsze niż tamte).
Spłaszczamy czekoladową kulkę i przykrywamy spłaszczoną kulką z masła orzechowego. Owijamy czekoladową warstwę wokół orzechowej tak by przykryła ją i tworzymy znów dużą kulkę
spłaszczamy ponownie (np.szklanką). Tak powstałe ciasteczko maczamy w białym cukrze z jednej strony.
Ciasteczka pieczemy w 200 st. przez ok.10 min
przepis i zdjęcie ze strony http://www.recipezaar.com/215307

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao (niby ma być niesłodzone)
1/2 łyżeczki sody
1/2 miękkiego masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki masła orzechowego
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam cukier z prawdziwą wanilią)
3/4 szklanki cukru pudru
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i odstawiamy. W innej misce mieszamy masło, oba cukry i 1/4 szklanki masła orzechowego i ubijamy (ja mikserem) aż się wszystko ładnie połączy. Dodajemy jajko, mleko i wanilię i mieszamy. Mieszamy składniki z obu misek i z powstałego ciasta robimy 32 kuleczki.
Na nadzienie: mieszamy cukier puder z pozostałym masłem orzechowym i dokładnie wyrabiamy mikserem i znów robimy 32 kuleczki (ale mniejsze niż tamte).
Spłaszczamy czekoladową kulkę i przykrywamy spłaszczoną kulką z masła orzechowego. Owijamy czekoladową warstwę wokół orzechowej tak by przykryła ją i tworzymy znów dużą kulkę

Ciasteczka pieczemy w 200 st. przez ok.10 min


przepis i zdjęcie ze strony http://www.recipezaar.com/215307
Ostatnią edycję dokonał moderator: