Ciasteczka drożdżowe
Przepis z internetu zmodyfikowany do własnego smaku.
2,5 dag drożdży
4-5 łyżek ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 1/4 szklanki mąki
15 dag masła
szczypta soli
brązowy cukier do posypania
Z drożdży, mleka i cukru sporządzić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce.
Zimne masło posiekać z mąką i solą, wyrobić z rozczynem. Uformować kulę, włożyć do zimnej wody, czekać, aż wypłynie (30-40 minut). Wyrobić ponownie, rozwałkować na grubość 5 mm, posypać obficie i równomiernie brązowym cukrem, lekko wcisnąć cukier wałkiem. Wykrawać szklanką księżyce albo radełkiem czy nożem kwadraciki itp. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Piec na pergaminie około 20 minut w temperaturze 190-200°C do uzyskania złotego koloru.
Przechowywać oczywiście w zamkniętym pojemniku.
Przepis z internetu zmodyfikowany do własnego smaku.
2,5 dag drożdży
4-5 łyżek ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 1/4 szklanki mąki
15 dag masła
szczypta soli
brązowy cukier do posypania
Z drożdży, mleka i cukru sporządzić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce.
Zimne masło posiekać z mąką i solą, wyrobić z rozczynem. Uformować kulę, włożyć do zimnej wody, czekać, aż wypłynie (30-40 minut). Wyrobić ponownie, rozwałkować na grubość 5 mm, posypać obficie i równomiernie brązowym cukrem, lekko wcisnąć cukier wałkiem. Wykrawać szklanką księżyce albo radełkiem czy nożem kwadraciki itp. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Piec na pergaminie około 20 minut w temperaturze 190-200°C do uzyskania złotego koloru.
Przechowywać oczywiście w zamkniętym pojemniku.
