Ciasteczka korzenne
przepis pochodzi z ksiązki pani Bożeny Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" - jest to jedna z niewielu książek na polskim rynku, na temat kuchni pięciu przemian, a co za tym idzie pełna zdrowych, razowych przepisow.
1 szkl mąki pszennej razowej lub orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenie (mozna i bez proszku)
szczypta kurkumy
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl oleju lub 3/4 masła
3 łyżki słodu, melasy lub miodu
szczypta cynamonu
1 szkl mąki owsianej
szczypta imbiru i mielonych goździków
sól, odrobina zimnej wody
Wszystkie składniki posiekaj, starając się połączyć i wlej tyle zimnej wody, aby szybko zlepić ciasto. Ciasto powinno mieć dosyć zwartą konsystencję. Nie wyrabiaj go. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Wykrawaj foremką ciasteczka. Piecz krótko w temp. ok. 180 stopni. Przed podaniem można posypać ciasteczka cynamonem i imbirem.
Smacznego
przepis pochodzi z ksiązki pani Bożeny Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" - jest to jedna z niewielu książek na polskim rynku, na temat kuchni pięciu przemian, a co za tym idzie pełna zdrowych, razowych przepisow.

1 szkl mąki pszennej razowej lub orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenie (mozna i bez proszku)
szczypta kurkumy
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl oleju lub 3/4 masła
3 łyżki słodu, melasy lub miodu
szczypta cynamonu
1 szkl mąki owsianej
szczypta imbiru i mielonych goździków
sól, odrobina zimnej wody
Wszystkie składniki posiekaj, starając się połączyć i wlej tyle zimnej wody, aby szybko zlepić ciasto. Ciasto powinno mieć dosyć zwartą konsystencję. Nie wyrabiaj go. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Wykrawaj foremką ciasteczka. Piecz krótko w temp. ok. 180 stopni. Przed podaniem można posypać ciasteczka cynamonem i imbirem.
Smacznego
