- Lis 28, 2005
- 34,038
- 6,492
- 113
Ciasteczka z dżemem - thumbprints
Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dze...ints-7741p.html
Składniki:
1 3/4 szklanki drobniutko posiekanych migdałów (dałam mielone)
1 3/4 szklanki mąki
225 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam miąższ z pół laski wanilii)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (dałam amaretto i dwie krople esencji migdałowej)
około 1 szklanki dżemu morelowego lub innego ( u mnie domowy dżem z czereśni i truskawek z wanilią)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami w dużej misce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać oba ekstrakty i dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Nabierać ciasto łyżeczką i formować dłońmi małe kulki, ukladać je na blasze w odstępach 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie kciukiem lub rączką drewnianej łyżki.
Piec okolo 15-18 minut aż zaczną zmieniać kolor, uważając, aby nie przyrumienić ich zbytnio. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na blasze około 2 minut, przenieść na drucianą siateczkę i lekko oprószyć cukrem pudrem.
Kiedy ciasteczka sie pieką, przełożyć dżem do małego rondelka i zagotować na małym ogniu, lekko przestudzić (ciagle powinien być bardzo ciepły) i wypełnić nim wgłębienia ciasteczek.
Zamiast migdałów można użyć lekko zrumienionych orzechów laskowych i dżemu malinowego lub innych orzechów i innego dżemu.

Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dze...ints-7741p.html
Składniki:
1 3/4 szklanki drobniutko posiekanych migdałów (dałam mielone)
1 3/4 szklanki mąki
225 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam miąższ z pół laski wanilii)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (dałam amaretto i dwie krople esencji migdałowej)
około 1 szklanki dżemu morelowego lub innego ( u mnie domowy dżem z czereśni i truskawek z wanilią)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami w dużej misce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać oba ekstrakty i dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Nabierać ciasto łyżeczką i formować dłońmi małe kulki, ukladać je na blasze w odstępach 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie kciukiem lub rączką drewnianej łyżki.
Piec okolo 15-18 minut aż zaczną zmieniać kolor, uważając, aby nie przyrumienić ich zbytnio. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na blasze około 2 minut, przenieść na drucianą siateczkę i lekko oprószyć cukrem pudrem.
Kiedy ciasteczka sie pieką, przełożyć dżem do małego rondelka i zagotować na małym ogniu, lekko przestudzić (ciagle powinien być bardzo ciepły) i wypełnić nim wgłębienia ciasteczek.
Zamiast migdałów można użyć lekko zrumienionych orzechów laskowych i dżemu malinowego lub innych orzechów i innego dżemu.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: