Ciasteczka migdałowe z dżemem - thumbprints bajaderki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Ciasteczka z dżemem - thumbprints

Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dze...ints-7741p.html

Składniki:
1 3/4 szklanki drobniutko posiekanych migdałów (dałam mielone)
1 3/4 szklanki mąki
225 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam miąższ z pół laski wanilii)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (dałam amaretto i dwie krople esencji migdałowej)

około 1 szklanki dżemu morelowego lub innego ( u mnie domowy dżem z czereśni i truskawek z wanilią)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami w dużej misce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać oba ekstrakty i dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Nabierać ciasto łyżeczką i formować dłońmi małe kulki, ukladać je na blasze w odstępach 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie kciukiem lub rączką drewnianej łyżki.
Piec okolo 15-18 minut aż zaczną zmieniać kolor, uważając, aby nie przyrumienić ich zbytnio. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na blasze około 2 minut, przenieść na drucianą siateczkę i lekko oprószyć cukrem pudrem.

Kiedy ciasteczka sie pieką, przełożyć dżem do małego rondelka i zagotować na małym ogniu, lekko przestudzić (ciagle powinien być bardzo ciepły) i wypełnić nim wgłębienia ciasteczek.

Zamiast migdałów można użyć lekko zrumienionych orzechów laskowych i dżemu malinowego lub innych orzechów i innego dżemu.

ciasteczka_migda_owe_z_d_emem.jpg

Załączniki

• ciasteczka_migda_owe_z_d_emem.jpg
    ciasteczka_migda_owe_z_d_emem.jpg
    83.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Migdałowe kluski śląskie
icon_mrgreen.gif
nie wyszły, Przy nabieraniu porcji posiłkowałam się łyżeczką, żeby ciasteczka były mniej więcej tej samej wielkości, dziurkę robiłam korkiem prawie do dna, Przez dłuższą chwilę piekły się ślicznie, potem się rozlały
icon_sad.gif
Mam równe placuszki z zaznaczonym rantem, żeby wiedzieć, gdzie nałożyć dżem
icon_mrgreen.gif
Joanno proszę podpowiedz, gdzie zrobiłam błąd?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Jolan, mnie też się zrobiło to samo, dałam dżemu symbolicznie, po pół łyżeczki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy