- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Ciasteczka orkiszowe
250 g maki orkiszowej
50 g mielonych migdalow
1 jajko
1 lyzeczka proszku
ok. 80-100 g miekkiego masla*
1/2 (lub wiecej...) lyzeczki cynamonu, lub galki muszk., lub gozdzikow, lub wszystkich po trochu
*maslo mozna zastapic czym innym, np. serkiem o konsystencji homogenizowanego itp.
wazne, aby dodac czegos 'tlustego' co pozwoli polaczyc mase
Wyrobic ciasto (ma byc zwarte); uformowac waleczek i odcinac nozem plasterki; ukladac je na wylozonej papierem blasze i piec w 220°-230° ok. 5 min.
Jest to przepis inspirowany przepisami Hildegardy, nie jest mojego autorstwa a zaslyszany od tesciow; nie wiem skad go maja niestety
Ciasteczka sa proste, naturalne i naprawde pyszne.
Smacznego!
250 g maki orkiszowej
50 g mielonych migdalow
1 jajko
1 lyzeczka proszku
ok. 80-100 g miekkiego masla*
1/2 (lub wiecej...) lyzeczki cynamonu, lub galki muszk., lub gozdzikow, lub wszystkich po trochu

*maslo mozna zastapic czym innym, np. serkiem o konsystencji homogenizowanego itp.
wazne, aby dodac czegos 'tlustego' co pozwoli polaczyc mase
Wyrobic ciasto (ma byc zwarte); uformowac waleczek i odcinac nozem plasterki; ukladac je na wylozonej papierem blasze i piec w 220°-230° ok. 5 min.
Jest to przepis inspirowany przepisami Hildegardy, nie jest mojego autorstwa a zaslyszany od tesciow; nie wiem skad go maja niestety
Ciasteczka sa proste, naturalne i naprawde pyszne.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: