Ciasteczka orkiszowe

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot @ 12 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=674129Bea ładne te twoje ,takie wiosenne na tej żółtej serwetce
moje już zjedzone......
A ja dałam tego masła tak z 50-60 g i 1 łyżkę zimnej wody
cvety.gif

ja wlasnie najczesciej nie robie juz z maslem tylko np. z jakims serkiem itp.
wazne by sie skladniki polaczyly
w kazdej wersji sa pycha
icon_wink.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Chciałabym zrobić te ciasteczka ale bez masła, jakiego serka mogę użyć zamiast masła? Twaróg mielony będzie się nadawał, a może jogurt naturalny? Proszę o poradę. Pozdrawiam

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Bea a mogłabys to w przepisie w nawiasie np. przy maśle napisac - ze mozna zastąpic
icon_wink.gif

anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
cvety.gif

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
A czy one się nei rozpadają, jak się doda tego serka? I nie kruszą się? Czy przy takich zamianach, można dodac jakiegoś mixu, typu masło-margaryna, o zawartości tłuszczu ok. 50%?

I tak sobie myslę, że skoro nie ma w nich cukru, to można by dać jakiś serek kanapkowy z ziołami, albo czosnkowy, i zrobic takie krakersy orkiszowe na słono.

Szkoda tylko, że mąka orkiszowa taka droga - u mnie chyba z 7 PLN, a ciastka orkiszowe moge kupić w cukierni chyba po 14 PLN/kg.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
te ciasteczka sa kruche, wiec krusza sie i z maslem i z serkiem
icon_wink.gif

nigdy nie uzywalam 'mixow' wiec nie wiem jak to wyglada w wypiekach tego typu...
cukru w nich nie ma, ale ja czesto dosypuje 2-3 lyzki trzcinowego
a jako ze jest to zwykly, podstawowy przepis (maka-jajako-tluszcz) to przeciez mozesz eksperymentowac z czym chcesz : ziola, przyprawy itp.
tutaj na szczescie maka orkiszowa jest niewiele drozsza od 'zwyklej'; ale i tak wole ciasteczka upiec sama, no chyba ze kupie takie 'eko'

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
U mnie maka orkiszowa (narazie znalazlam tylko w Tesco, ale tez szukalam tylko w 4 roznych sklepach) kosztuje w przeliczeniu jakies 10 zl za 1.5 kg. Jak mi mrowka nie zdechnie po myciu okien i pieczeniu chleba, to wreszcie upieke ciastka orkiszowe - chodza za mna i popiskuja, ale nie mialy jeszcze szczescia ;)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ja tylko dodam (zeby nie bylo jakichs rozczarowan..) ze to sa ciastka bardziej z tych 'zdrowych'
icon_wink.gif

wiec naprawde zalezy, czy lubi sie takie smaki
my kochamy, ale pewnie nie wszyscy
icon_wink.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Właśnie upiekłam te ciasteczka. Są naprawdę bardzo smaczne. Zrobiłam z chudym serkiem białym Pilos zamiast masła, dodałam 1 łyżkę fruktozy. Wyszyły prawie wg. MM
icon_biggrin.gif
dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie raz zrobię te ciasteczka
daumen.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
ja również bardzo się cieszę że w końcu skusiłam się na ten przepis
icon_smile.gif
są zdrowe i pyszne, a najważniejsze że można je przerobić na MM i zamiast masła dodać chudy serek:) aha no i z braku przypraw dodałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
icon_smile.gif
Bea76 dziękuje za przepis.
anbetung.gif
pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy