- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Ciasteczka orzechowe (3-składnikowe)
Podaję przepis na moje ulubione ciasteczka, które robi się w tempie ekspresowym.
Składniki:- 20 dag włoskich orzechów łuskanych
- 20 dag cukru pudru (dla niektórych to dużo za duzo, wystarczy 15 dag)
- 10 dag masła
Orzechy zmielić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 10-15 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka lekko się rozpłaszczają podczas pieczenia. Jeśli jakies ciasteczko w piecu opadło, to najwyższy czas już je wyciągnąć (choć mogą się wydawać jeszcze nie upieczone). Zdejmować z pergaminu dopiero jak ostygną.
Nadają się do puszkowania, o ile dotrwają do tego czasu
Podaję przepis na moje ulubione ciasteczka, które robi się w tempie ekspresowym.
Składniki:- 20 dag włoskich orzechów łuskanych
- 20 dag cukru pudru (dla niektórych to dużo za duzo, wystarczy 15 dag)
- 10 dag masła
Orzechy zmielić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 10-15 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka lekko się rozpłaszczają podczas pieczenia. Jeśli jakies ciasteczko w piecu opadło, to najwyższy czas już je wyciągnąć (choć mogą się wydawać jeszcze nie upieczone). Zdejmować z pergaminu dopiero jak ostygną.
Nadają się do puszkowania, o ile dotrwają do tego czasu

Ostatnią edycję dokonał moderator: