Siostra_Ducket @ 21 Dec 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=41537<span style='font-size:25pt;line-height:100%'>Ciasteczka orzechowe (3-składnikowe)</span>
Podaję przepis na moje ulubione ciasteczka, które robi się w tempie ekspresowym.
Składniki:- 20 dag włoskich orzechów łuskanych
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag masła
Orzechy zmielić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka rosną[color="#FF0000"][/color]. Jeśli jakies ciasteczko w piecu opadło, to znak, że trzeba już je wyciągnąć (choć mogą się wydawać jeszcze nie upieczone). Zdejmować z pergaminu dopiero jak ostygną.
Nadają się do puszkowania, o ile dotrwają do tego czasu
JotHa @ 27 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=653093One nie rosna. Lekko sie splaszczaja tylko.I co ja mam o tym myśleć?![]()
Siedmiokropka @ 22 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=794408Nie wyszły mirozlały się. Poza tym są trochę za tłuste jak dla mnie. Dałam masło i nic to nie pomogło. Ech![]()
![]()
Takie wyszły: Pokaż załącznik 3644Być może dlatego, że orzechy nie były utarte na mąkę a posiekane![]()
Joanna @ 22 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1232358Ha, też je upiekłam, tym razem z mielonych orzechów laskowych.moje tegoroczne też z laskowych![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.