Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną

JustynaW

Member
Kwi 14, 2007
66
0
0
Robię je często, bo są szybkie i pyszne i takie "na ząb"
icon_smile.gif

Nie pamiętam skąd mam ten przepis ale wypiekam je już od kilku lat.

składniki:

1 kostka masła,
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru brązowego( ja daję tylko 1/2 szkl- i albo tylko biały cukier albo mieszam z brązowym i spokojnie wystraczy )
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropli esencji( zapachu) waniliowego
1 szkl. płatków owsianych
1,5- 2 szkl mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl żurawiny( lub rodzynek)
posiekane lub zmielony orzechy laskowe w ilości dowolnej, ja daję ok. pół paczki( 50 g)

wykonanie:

Miekkie masło utrzeć mikserem z cukrem, aromatem, sodą i proszkiem na pulchną masę. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Dosypać płatki, żurawinę, orzechy i łyżką połączyć z masą.Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas zagniatająć ,aż będzie miękkie ciasto, nie klejące. Odrywać z ciasta małe kawałki i lepić kulki wielkości orzecha laskowego.
Układać na blaszce, na papierze albo na blaszcze nasmarowanej olejem, w klikucentymetrowych odstępach, bo się rozrastają. Piec, je na złoty kolor ,w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 min.Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, bo popękają.

Smacznego!