- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

200 g płatków owsianych
100 g ziaren sezamu
100 g cukru
1 łyżka miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ew. szczypta cynamonu
mąka pszenna
Płatki owsiane uprażyć na patelni na złoto. Gdy będą gotowe, przesypać je do salaterki i tak samo uprażyć sezam. Przesypać do salaterki. Odstawić do wystudzenia. Uwaga: gorące ziarna są naprawdę gorące!
Dodać cukier ,sól, proszek do pieczenia, miód i jajka. Wymieszać.
Dodać tyle mąki pszennej, by dało się formować kulki. Ciasto będzie się lekko kleiło do dłoni, ale da się formować bez większych problemów.
Z ciasta toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Każda kulkę spłaszczyć lekko z wierzchu ząbkami widelca.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
wyszło mi 25 dość dużych ciasteczek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: