przepis pochodzi z adresu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis10366.html
Składniki:
1 kostka miękkiego masła (ja dałam kasię)
1 szkl. cukru
1 jajko
2,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szkl. orzechów włoskich
Wykonanie:
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać.Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.Dodać mąkę, sodę, sól i wymieszać można mikserem.Do masy dodać orzechy i czekoladę.Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce ( ja piekłam na papierze).Robić odstępy bo ciasteczka się rozpływają nie trzeba ich splaszczać.Piec w 180 stopniach 10-15 minut.
Moje uwagi: W orginale przepisu jest podana temperatura 200 stopni ale na mój piec to było za dużo.
Ciasteczka smakiem przypominają pieguski ze sklepu byłam zaskoczona że aż tak bardzo.
Są pyszne, kruche i spokojnie mogą być puszkowane .POLECAM!!!
Składniki:
1 kostka miękkiego masła (ja dałam kasię)
1 szkl. cukru
1 jajko
2,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szkl. orzechów włoskich
Wykonanie:
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać.Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.Dodać mąkę, sodę, sól i wymieszać można mikserem.Do masy dodać orzechy i czekoladę.Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce ( ja piekłam na papierze).Robić odstępy bo ciasteczka się rozpływają nie trzeba ich splaszczać.Piec w 180 stopniach 10-15 minut.
Moje uwagi: W orginale przepisu jest podana temperatura 200 stopni ale na mój piec to było za dużo.
Ciasteczka smakiem przypominają pieguski ze sklepu byłam zaskoczona że aż tak bardzo.
Są pyszne, kruche i spokojnie mogą być puszkowane .POLECAM!!!