Przepis znalazłam kiedyś w gazetce "120 wypieków na święta" z serii "TINA poleca", nr 4/2009. W końcu doczekał się realizacji
Ponieważ wyszły bardzo pyszne, a nie znalazłam tego przepisu na Cin'ie to wklepuję:
Składniki:
- 5 torebek budyniu waniliowego
- 3 jajka
- pół torebki proszku do pieczenia
- 35 dag miękkiego masła
- 50 dag mąki tortowej
- 25 dag cukru pudru
- dżem owocowy lub marmolada do sklejania ciastek
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać miękkie masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść. (Ciasto wychodzi bardzo klejące, ale ja nie dodawałam już więcej mąki). Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, wykrawać ciastka, jedne całe, i do pary z dziurką. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 7 minut w temp 190C (ja piekłam 10 minut w 180C).
Jak wystygną sklejać dżemem po dwa ciastka. Ja część posypałam jedynie cukrem pudrem.
W oryginale były to 'słodkie podkówki', ciastka pieczone w formie podkówek, sklejane po dwie, a ich końcówki maczane w polewie czekoladowej i posypywane wiórkami kokosowymi.
Tak wyglądają moje ciastka:
wyszły przepyszne

Składniki:
- 5 torebek budyniu waniliowego
- 3 jajka
- pół torebki proszku do pieczenia
- 35 dag miękkiego masła
- 50 dag mąki tortowej
- 25 dag cukru pudru
- dżem owocowy lub marmolada do sklejania ciastek
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać miękkie masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść. (Ciasto wychodzi bardzo klejące, ale ja nie dodawałam już więcej mąki). Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, wykrawać ciastka, jedne całe, i do pary z dziurką. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 7 minut w temp 190C (ja piekłam 10 minut w 180C).
Jak wystygną sklejać dżemem po dwa ciastka. Ja część posypałam jedynie cukrem pudrem.
W oryginale były to 'słodkie podkówki', ciastka pieczone w formie podkówek, sklejane po dwie, a ich końcówki maczane w polewie czekoladowej i posypywane wiórkami kokosowymi.
Tak wyglądają moje ciastka:

wyszły przepyszne