Ciasteczka "Kawusie"

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Przepis otrzymałam od znajomej, która też go od kogoś dostała więc trudno ustalić mi jego pochodzenie.

na razie mam tylko takie zdjęcie
icon_smile.gif


kawusie.jpg

Składniki:

ciasto:
1 i 2/3 szkl mąki
150g masła
2 żółtka
2 łyżki mocnego naparu z kawy naturalnej (robiłam też z rozpuszczalną )
0,5 szkl cukru pudru

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 3-4mm i wycinać małe kółeczka lub inny kształt.
Piec ok 10 min w 180*C (trzeba pilnować, gdy zobaczymy, że niektórym zaczynają się boki lekko rumienić to wyciągamy)

"Ziarenka kawy" na górę

125g margaryny (ja używam Kasi lub Palmy "z murzynkiem"
icon_smile.gif
)
125g cukru pudru
150g mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy mielonej (suchej)
30ml wódki

dodatkowo ok 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady do sklejania

Składniki połączyć i wyrobić dokładnie. odstawić na ok 15min.Po tym czasie masa nadal będzie się kleić, ale powinna być już znacznie bardziej gęsta, powinno się dać z niej formować ziarenka, jeżeli po leżakowaniu się nie da uformować kulki, to należy dosypywać po trochu mleko w proszku, tylko do momentu aż uda się ją uformować, jak damy za dużo to ziarenka będą się szybko kruszyć. Trzeba wyczuć ten moment.
Z masy formować małe owalne kawałki. Trzonkiem noża naciskać aż powstanie kształt ziarenka kawy.

Odstawić na ok godzinę do obeschnięcia (w tym czasie przestaną się błyszczeć i zrobią się matowe)

W kąpieli wodnej rozpuścić ok 1/4 tabliczki czekolady.

Na każdym ciasteczku zrobić mały kleks z czekolady i położyć na nim "ziarenko kawy", odstawić na minimum kilka godzin do zastygnięcia.

Ja przygotowuję je ok dwóch dni wcześniej żeby dobrze wyschły.
Trzeba je ostrożnie przekładać, bo ziarenka łatwo zniszczyć.
Można przechowywać poza lodówką i zjeść w ciągu tygodnia (rzadko kiedy wytrzymują dłużej
icon_smile.gif
)
 

Załączniki

  • kawusie.jpg
    kawusie.jpg
    162.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
w oryginalnym przepisie jest zwykła kawa, chociaż robiłam też z rozpuszczalną. W jednym i drugim przypadku masy są smaczne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy