- Cze 14, 2007
- 724
- 43
- 28
Przepis otrzymałam od znajomej, która też go od kogoś dostała więc trudno ustalić mi jego pochodzenie.
na razie mam tylko takie zdjęcie
Składniki:
ciasto:
1 i 2/3 szkl mąki
150g masła
2 żółtka
2 łyżki mocnego naparu z kawy naturalnej (robiłam też z rozpuszczalną )
0,5 szkl cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 3-4mm i wycinać małe kółeczka lub inny kształt.
Piec ok 10 min w 180*C (trzeba pilnować, gdy zobaczymy, że niektórym zaczynają się boki lekko rumienić to wyciągamy)
"Ziarenka kawy" na górę
125g margaryny (ja używam Kasi lub Palmy "z murzynkiem"
)
125g cukru pudru
150g mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy mielonej (suchej)
30ml wódki
dodatkowo ok 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady do sklejania
Składniki połączyć i wyrobić dokładnie. odstawić na ok 15min.Po tym czasie masa nadal będzie się kleić, ale powinna być już znacznie bardziej gęsta, powinno się dać z niej formować ziarenka, jeżeli po leżakowaniu się nie da uformować kulki, to należy dosypywać po trochu mleko w proszku, tylko do momentu aż uda się ją uformować, jak damy za dużo to ziarenka będą się szybko kruszyć. Trzeba wyczuć ten moment.
Z masy formować małe owalne kawałki. Trzonkiem noża naciskać aż powstanie kształt ziarenka kawy.
Odstawić na ok godzinę do obeschnięcia (w tym czasie przestaną się błyszczeć i zrobią się matowe)
W kąpieli wodnej rozpuścić ok 1/4 tabliczki czekolady.
Na każdym ciasteczku zrobić mały kleks z czekolady i położyć na nim "ziarenko kawy", odstawić na minimum kilka godzin do zastygnięcia.
Ja przygotowuję je ok dwóch dni wcześniej żeby dobrze wyschły.
Trzeba je ostrożnie przekładać, bo ziarenka łatwo zniszczyć.
Można przechowywać poza lodówką i zjeść w ciągu tygodnia (rzadko kiedy wytrzymują dłużej
)
na razie mam tylko takie zdjęcie

Składniki:
ciasto:
1 i 2/3 szkl mąki
150g masła
2 żółtka
2 łyżki mocnego naparu z kawy naturalnej (robiłam też z rozpuszczalną )
0,5 szkl cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 3-4mm i wycinać małe kółeczka lub inny kształt.
Piec ok 10 min w 180*C (trzeba pilnować, gdy zobaczymy, że niektórym zaczynają się boki lekko rumienić to wyciągamy)
"Ziarenka kawy" na górę
125g margaryny (ja używam Kasi lub Palmy "z murzynkiem"

125g cukru pudru
150g mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy mielonej (suchej)
30ml wódki
dodatkowo ok 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady do sklejania
Składniki połączyć i wyrobić dokładnie. odstawić na ok 15min.Po tym czasie masa nadal będzie się kleić, ale powinna być już znacznie bardziej gęsta, powinno się dać z niej formować ziarenka, jeżeli po leżakowaniu się nie da uformować kulki, to należy dosypywać po trochu mleko w proszku, tylko do momentu aż uda się ją uformować, jak damy za dużo to ziarenka będą się szybko kruszyć. Trzeba wyczuć ten moment.
Z masy formować małe owalne kawałki. Trzonkiem noża naciskać aż powstanie kształt ziarenka kawy.
Odstawić na ok godzinę do obeschnięcia (w tym czasie przestaną się błyszczeć i zrobią się matowe)
W kąpieli wodnej rozpuścić ok 1/4 tabliczki czekolady.
Na każdym ciasteczku zrobić mały kleks z czekolady i położyć na nim "ziarenko kawy", odstawić na minimum kilka godzin do zastygnięcia.
Ja przygotowuję je ok dwóch dni wcześniej żeby dobrze wyschły.
Trzeba je ostrożnie przekładać, bo ziarenka łatwo zniszczyć.
Można przechowywać poza lodówką i zjeść w ciągu tygodnia (rzadko kiedy wytrzymują dłużej

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: