Ciasteczka winne, czeskie świąteczne

rozarka

Member
Wrz 4, 2006
79
0
0
W Czechach jest zwyczaj pieczenia ciasteczek w czasie Świat Bożego narodzenia, nie raz podawałam przeróżne przepisy na forach, więc podziele się również z Wami
icon_smile.gif


25dkg masła
28dkg mąki tortowej
6 łyżek białego wina
małe foremki do wykrajania wzorów

ugnieśc ciasto i włożyć na ok. 15-20min do lodówki. ciasto wywałkować dosyć cienko i foremką wykrajamy ciasteczka, które kładziemy
na wysmarowane i wysypane wcześniej mąką blaszki. Pieczemy w tem. ok 180 C ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo kruche.
Piecze się ok 30min czasem dłużej ( trzeba sprawdzać ). sypiemy cukrem pudrem
 

Załączniki

  • vinne_ciasteczka.jpg
    vinne_ciasteczka.jpg
    9.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Upiekłam wczoraj te ciasteczka - pyszne!!!
lecker.gif
Dzisiaj znowu piekę, z podwójnej porcji.Dzięki za przepis
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,419
113
Rozarko, ja ten przepis znalazłam na początku roku na mniamie i najpierw zrobiłam z niego ciasteczka, a potem rozwałkowałam ciasto cieniusieńko, pocięłam radełkiem i zrobiłam z niego faworki. Piekłam w piecu, tak jak ciastka, tylko krócej. Wyszły wspaniałe. Już nigdy nie będę smażyła faworków na tłuszczu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
uuuuu jak Hazo faworki beztłuszczowe odkryla to ja muszę je wypróbować
icon_mrgreen.gif
ciekawa jestem smaku...
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,419
113
Nie mają cukru, tylko masło, mąkę i wino. A posypuje się cukrem pudrem po upieczeniu. Ja używałam białego stołowego (pólwytrawnego).
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,419
113
Sylwia18, kiedyś nawet wkleiłam zdjęcie faworków upieczonych z tego ciasta.

Tak wyglądały: post_956_1199184098.jpg
 

Załączniki

  • post_956_1199184098.jpg
    post_956_1199184098.jpg
    26.7 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Super pomysł z tymi faworkami,muszę koniecznie wypróbować.Ja też używałam wina półwytrawnego a ciastka posypałam cukrem purem wymieszanym z cukrem waniliowym.
 

rozarka

Member
Wrz 4, 2006
79
0
0
Ależ się ciesze kobietki , że korzystacie
lecker.gif
przepisów na ciasteczka mam od groma, więc w miare mozliwości będe rzucać przepisami
icon_smile.gif
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Te ciasteczka sa przepyszne, rozplywaja sie w ustach, no boskie
mniam.gif
mniam.gif
....zjadlam prawie cala blaszke
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif


A pomysl z faworkami naprawde dobry
daumen.gif
, nastepnym razem powycinam faworki
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,419
113
Sini, aż musiałam zajrzeć do przepisu, bo przez prawie rok zapomniałam. Kładłam na suchym papierze układając bardzo blisko siebie, bo one się raczej kurczą, nie rosną. Trzeba tylko naprawdę bardzo cieniutko rozwałkować. Piekłam chyba bez termoobiegu, ale głowy nie dam.
icon_wink.gif
w temperaturze 180 - 200*C.
Dobrze, że mi o nich przypomniałaś - muszę zrobić.

P.S. I to jest jedyny wypiek, do którego używam margarynę nie masło. Było to wyraźnie zaznaczone w przepisie, choć nie wiem dlaczego tak musi być.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: