Ciasteczka winne, czeskie świąteczne

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,040
6,494
113
Namawiam serdecznie do pieczenia tych ciasteczek. Będę jutro dorabiać, bo pierwsza porcja tajemniczo wyparowała z puszki, a moi panowie twierdzą, że to najlepsze ciastka, jakie kiedykolwiek upiekłam. Wyglądają niepozornie, ale dosłownie rozpływają się w ustach. I są tak delikatne, że trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Znaczy się, miałam pełne puszki... każdego roku jest ta sama historia. Klątwa jakaś czy co?
icon_lol.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
mam pytanie-bo tak na zdrowy rozum to po alkoholu w takiej temperaturze nie powinno byc sladu ale czy tak jest faktycznie?
chciałabym upiec swoim chlopakom (podstawowka) na Wigilie klasowe,a jednoczesnie nie chcę zdemoralizowac młodzieży...
icon_wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Myślicie że grecka retsina się nada? Bo wypić to tego nikt nie wypije ale czy nie zepsuje ciasta?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
padam na kolana przed tymi ciastkami
anbetung.gif

oczywiscie-juz pozarte.dzieki temu ze radziłyście piec od razu z podwojnej porcji troszke ich powędrowało rowniez na Wigilie klasowe .sa cudowne,chociaz przy rozwalkowywaniu pierwszej partii klełam pod nosem,tak sie przyklejały.przy drugiej stwierdzilam ze zaryzykuję i najpierw posypalam blat obficie maką.
ciasto dało się spokojnie rozwałkowac a smak pozostał cudowny.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
juz nigdy wiecej
cluebat.gif

JUZ NIGDY WIECEJ
strafe.gif
JUZ NIGDY WIECEJ NIE ZROBIE TYCH CIASTEK Z JEDNEJ PORCJIIII!!!
strafe.gif
cluebat.gif
dump.gif

mialyscie racje, a ja nie posluchalam
cry_1.gif

robilam na upominki dla rodzicow dzieci, ktorymi sie opiekuje, i co? i ledwo uratowalam jeden prezencik
ugly_08.gif

a jakie bylo oburzenie, ze dla obcych tylko upieklam,
jutro powtorka z rozrywki, tym razem wieeeelka gore upieke :D

bardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A mi tak średnio smakują. Ile ludzi tyle gustów
icon_wink.gif

Są baaaardzo kruche, aż za bardzo bo przy gryzieniu kęsa potrafią się rozpaść i skruszyć w dłoni, składając do pudełka musiałam bardzo uważać żeby się nie porozpadały. Część posmarowałam białkiem i posypałam cukrem i tak piekłam, a część po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Nie zachwyciły mnie.
Chyba więcej ich nie zrobię
gruebel_2.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
moje dzieci uwielbiaja chrusty, a te ciastka sa ich namiastka ;)

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
002.JPG

003.JPG

pyszne,rzeczywiscie,ale mam kilka uwag(dla potomnosci i dla siebie na przyszlosc-inni sie moga nie zgadzac
wink.gif
)
-nie robic dla dzieci do szkoly,bo po zjedzeniu przeze mnie kilku
icon_redface.gif
sztuk mialam "miekkie" kolana
-nie robic na prezenty,bo sa za kruche(albo walkowac grubiej z wieksza iloscia maki)
-zrobic jako chrust,bo jest duuuuuzo lepszy od tego na oleju(tylko patrz wyzej z walkowaniem i maka)
-a,i do ciasta dodalam cukier waniliowy-fajny aromat w polaczeniu z czerwonym Muskatem
lecker.gif

Załączniki

• 002.JPG
    002.JPG
    116.6 KB · Wyświetleń: 11
  • 003.JPG
    003.JPG
    170.7 KB · Wyświetleń: 11

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy