Ciasteczka z czekoladkami kisses

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
1,652
606
113
To bardzo tradycyjne amerykańskie ciastka, zwykle robione z czekoladowymi „lezkami” kisses. Szklanki klasyczne amerykańskie, czyli ciut mniejsze od zwykłej polskiej szklanki (220 ml)

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (moje było z kawałkami orzechów)
  • 112 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki maki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowy cukier do obtoczenia ciastek
  • Czekoladki malutkie lub pokrojona czekolada
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W misie miksera umieścić oba cukry, masło, masło orzechowe i jajko, zmiksować aż powstanie jednorodna masa. Dodać mąkę ze spulchniaczami, zmiksować do połączenia. Z masy robić kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze i kłaść na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia (w odległości ok 5 cm od siebie). Piec 8-10 min, aż brzegi się lekko zezłoca. Wyjąc z piekarnika i od razu w środek wcisnąć czekoladkę. Przełożyć na kratkę do ostudzenia.
 

Załączniki

  • 199F8322-CB34-435A-990F-414BAA5EA7BF.jpeg
    199F8322-CB34-435A-990F-414BAA5EA7BF.jpeg
    219.6 KB · Wyświetleń: 10

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,199
1,116
113
Ja też dziekuję, Aniutko. Mam słoik masła orzechowego i brakowało mi pomysłu na utylizację. Tylko łezki kupię, wyglądają lepiej niż pokrojona czekolada. :).
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
1,652
606
113
Robi się je bardzo szybko, ciekawa jestem czy Wam posmakują. Są dość słodkie, ale fajnie lekko ciągnące w srodku chyba dzięki dodatkowi brązowego cukru.
Ciekawa jestem czy w Polsce są czekoladki kisses Hershey’s? Można tez robić z małymi Reeses - czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
1,652
606
113

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 5

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,658
1,508
113
Myślę, że można zrobić wgłębienie jakimś stempelkiem i w ostygniętym ciastku wyszprycować łezkę z gęstego ganaszu. Można też zrobić takie łezki, wystudzić i wciskać w ciasteczka. Będę w każdym bądź razie próbować.
W ostateczności można też dać orzeszki w czekoladzie. ;-)
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,460
229
63
ojjjjjjjjjjjjjjj, noooo te malutkie, a cena tych co trzeba bardzo poważna, 200zł za dodatek do ciasteczek to nie dla mnie
Ale Joanno twoje pomysły mi się podoba, ta z orzeszkiem najfajniejsza(smakowo) choć ciut pewnie smakowo zmienia ciasteczko
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
9,221
1,843
113
Pamiętam, że za czasów komuny były podobne czekoladki, tylko nie takie gładkie łezki, a jakby wyciskane końcówką gwiazdką. Może gdzieś można kupić coś podobnego.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
7,296
392
83
Aniutko, czy ja dobrze rozumiem, że na blachę kładzie się kulki i one same nieco się rozpłaszczą w trakcie pieczenia?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,199
1,116
113
Anko, były i są, ale te łezki są dużo większe. Zajrzę jutro do sklepu Aldi, podobno mają.
 

Maraa

Active member
Mar 26, 2008
2,141
31
48
Pamiętam, że za czasów komuny były podobne czekoladki, tylko nie takie gładkie łezki, a jakby wyciskane końcówką gwiazdką. Może gdzieś można kupić coś podobnego.
Pamiętam te czekoladki, sprzedawane były na wagę. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych można je było jeszcze kupić, później już ich nie spotkałam. Nie pamiętam kto je produkował?
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
1,652
606
113
Myślę, że można zrobić wgłębienie jakimś stempelkiem i w ostygniętym ciastku wyszprycować łezkę z gęstego ganaszu. Można też zrobić takie łezki, wystudzić i wciskać w ciasteczka. Będę w każdym bądź razie próbować.
W ostateczności można też dać orzeszki w czekoladzie. ;-)
Pewnie!
Ja tylko chciałam wyjaśnić kwestie rozmiarów :) Można tez np włożyć tam 3-4 te malutkie chipsy czekoladowe i już
Ja kupiłam na Allegro takie: https://allegro.pl/oferta/hershey-kisses-150g-12615772547
Mam nadzieję, że o takie chodzi.
Tak, to te. I tak, trzeba na blaszke polozyc w formie kulek i one lekko sie rozjada w czasie pieczenia, a potem jeszcze troche sie powieksza przy wciskaniu w nie czekoladki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,199
1,116
113
Upiekłam te ciasteczka i chyba na tym jednym razie poprzestanę. :) Dla mnie sa zbyt słodkie, ciasteczek na drugiej blasze juz nie obtaczałam w cukrze, a zamiast łezki czekoladowej dodałam łezkę kwaśnego lukru. One są pulchne tylko po upieczeniu, potem twardnieją, Brakowało mi też jakiegoś zapachu/smaku przewodniego, bo smaku masła orzechowego raczej się nie zauważa. Są to na pewno fajne ciasteczka do chrupania, ale miałam o nich inne trochę wyobrażenie. :)