- Lip 27, 2011
- 607
- 0
- 0
Polecam Wam dziewczyny przepyszne ciasteczka z jabłkami, piekę je już od kilku lat i zawsze bardzo szybko znikają
Składniki:
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
250 ml śmietany kwaśniej 18%
3 dag drożdży
szczypta soli
1 1/2 kg jabłek
Wykonanie:
Drożdże wymieszać ze śmietaną do momentu ich całkowitego połączenia.
Mąkę, margarynę, szczyptę soli i śmietanę z drożdżami zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozwałkować na płasko. Wycinać kółka (ja robię to szklanką).
Jabłka obrać i kroić w półksiężyce (takie nie za grube).
Na brzegu kółek z ciasta położyć półksiężyce z jabłek i przykryć drugim brzegiem ciasta. Nie zlepiać boków, jabłko ma być widoczne, zobaczycie z resztą jak wyglądają po upieczeniu.
Górę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i "zamoczyć" w cukrze (mieszam waniliowy z kryształem).
Ja piekę je na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia w temp. 180 C za złoty kolor.

Składniki:
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
250 ml śmietany kwaśniej 18%
3 dag drożdży
szczypta soli
1 1/2 kg jabłek
Wykonanie:
Drożdże wymieszać ze śmietaną do momentu ich całkowitego połączenia.
Mąkę, margarynę, szczyptę soli i śmietanę z drożdżami zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozwałkować na płasko. Wycinać kółka (ja robię to szklanką).
Jabłka obrać i kroić w półksiężyce (takie nie za grube).
Na brzegu kółek z ciasta położyć półksiężyce z jabłek i przykryć drugim brzegiem ciasta. Nie zlepiać boków, jabłko ma być widoczne, zobaczycie z resztą jak wyglądają po upieczeniu.
Górę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i "zamoczyć" w cukrze (mieszam waniliowy z kryształem).
Ja piekę je na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia w temp. 180 C za złoty kolor.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: