- Wrz 17, 2006
- 152
- 0
- 0
Pomysł zaczerpnięty z ekstra dodatku światecznego Tele Tygodnia z XI 2001 roku, akurat w tej gazecie ciasteczka nazywają się "oponki" bo były zrobione w kształcie krążków, ja zmieniłam kształt. Generalnie składniki te same, ale sposób wykonania podpatrzony gdzie indziej.
Ciasteczka z orzechami i nugatem
Ciasto:
25 dag mąki
7 dag cukru pudru
17 dag schłodzonego masła lub margaryny
1 małe jajko
2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
około 20 dag orzechów (ja dawałam na ciasteczko po dwa laskowe bądź po połowce włoskiego)
mały słoiczek kremu nugatowego (ja zużyłam 25 dag)
gotowa polewa czekoladowa
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię, schłodzić 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek grubości około 3 mm, wycinac małe prostokąty lub kwadraty(wycinałam około 1,5 cm na 3 cm dla orzeszków laskowych i około 2 cm na 2 cm dla połowki włoskiego orzecha).
Piec około 8-10 minut w 200 stopniach C.
Po wystygnięciu na prostokąt nakładałam porcję nugatu, następnie dawałam po dwa orzeszki laskowe i całość pokrywałam polewą. Tak samo na kwadraty dawałam porcję kremu i na to połowkę włoskiego orzecha, pokrywałam polewą.
Bardzo dekoracyjne, proste i smaczne ciasteczka, bo kto nie lubi połaczenia orzeszków i czekolady
Polecam.
Ciasteczka z orzechami i nugatem


Ciasto:
25 dag mąki
7 dag cukru pudru
17 dag schłodzonego masła lub margaryny
1 małe jajko
2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
około 20 dag orzechów (ja dawałam na ciasteczko po dwa laskowe bądź po połowce włoskiego)
mały słoiczek kremu nugatowego (ja zużyłam 25 dag)
gotowa polewa czekoladowa
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię, schłodzić 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek grubości około 3 mm, wycinac małe prostokąty lub kwadraty(wycinałam około 1,5 cm na 3 cm dla orzeszków laskowych i około 2 cm na 2 cm dla połowki włoskiego orzecha).
Piec około 8-10 minut w 200 stopniach C.
Po wystygnięciu na prostokąt nakładałam porcję nugatu, następnie dawałam po dwa orzeszki laskowe i całość pokrywałam polewą. Tak samo na kwadraty dawałam porcję kremu i na to połowkę włoskiego orzecha, pokrywałam polewą.
Bardzo dekoracyjne, proste i smaczne ciasteczka, bo kto nie lubi połaczenia orzeszków i czekolady