- Maj 11, 2008
- 2,363
- 2,238
- 113
Proste ciastka z dekoracja w sam raz na Halloween.
Składniki:
- 3/4 szklanki maki
- 1/4 łyżeczki sody
- 55 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki masła orzechowego
Do dekoracji:
- orzeszki lub rodzynki w czekoladzie albo whoppers/maltesers
- czekolada roztopiona na nozki
Masło utrzeć z cukrem na gładka i puszysta masę, dodać jajko, wanilię, utrzeć. Następnie dodać masło orzechowe. Mąkę wymieszać z soda i dodać do utartych składników. Z masy robić kuleczki (wyjdzie ok 24-25 kulek) i układać na blaszce. Z niewielkich kulek o średnicy ok 2.5 cm wychodzą ciastka o średnicy ok 5 cm.
Piec w 170 stopniach przez ok 14 minut.
Po upieczeniu przenieść na kratkę i szybko wcisnąć w ciasteczka po 2 czekoladki/cukierki żeby zrobić głowę i korpus pająka. Po ostygnięciu ciastek namalować pająkom oczy i nóżki
Składniki:
- 3/4 szklanki maki
- 1/4 łyżeczki sody
- 55 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki masła orzechowego
Do dekoracji:
- orzeszki lub rodzynki w czekoladzie albo whoppers/maltesers
- czekolada roztopiona na nozki
Masło utrzeć z cukrem na gładka i puszysta masę, dodać jajko, wanilię, utrzeć. Następnie dodać masło orzechowe. Mąkę wymieszać z soda i dodać do utartych składników. Z masy robić kuleczki (wyjdzie ok 24-25 kulek) i układać na blaszce. Z niewielkich kulek o średnicy ok 2.5 cm wychodzą ciastka o średnicy ok 5 cm.
Piec w 170 stopniach przez ok 14 minut.
Po upieczeniu przenieść na kratkę i szybko wcisnąć w ciasteczka po 2 czekoladki/cukierki żeby zrobić głowę i korpus pająka. Po ostygnięciu ciastek namalować pająkom oczy i nóżki
