Ciasteczka z płatków owsianych
Rozkosznie kruche, delikatne i pyszne ciasteczka z płatków.
12,5 dag miękkiego masła
10 dag cukru brązowego (może być z buraków, ale najlepszy jest dark muscovado z trzciny)
12,5 dag cukru kryształu
1 jajko
aromat waniliowy
1 łyżka mleka
12,5 dag mąki pszennej
po pół łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i soli
15 dag płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
10 dag rodzynek lub 2-4 łyżki słonecznika albo sezamu
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Utrzeć masło z cukrem brązowym i kryształem. Ucierając dodać jajko, łyżkę mleka i aromat.
Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i solą. Dodać do puszystej masy maślanej, wymieszać. Dołożyć płatki, skórkę cytrynową i na końcu rodzynki. Wymieszać dokładnie łyżką.
Wykładać na pergamin przy pomocy dwóch łyżeczek małe porcje ciasta (najwyżej po pół łyżeczki) w dość dużej odległości od siebie, lekko spłaszczać.
Piec w temperaturze 190°C kilkanaście minut, do zrumienienia.
Rozkosznie kruche, delikatne i pyszne ciasteczka z płatków.
12,5 dag miękkiego masła
10 dag cukru brązowego (może być z buraków, ale najlepszy jest dark muscovado z trzciny)
12,5 dag cukru kryształu
1 jajko
aromat waniliowy
1 łyżka mleka
12,5 dag mąki pszennej
po pół łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i soli
15 dag płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
10 dag rodzynek lub 2-4 łyżki słonecznika albo sezamu
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Utrzeć masło z cukrem brązowym i kryształem. Ucierając dodać jajko, łyżkę mleka i aromat.
Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i solą. Dodać do puszystej masy maślanej, wymieszać. Dołożyć płatki, skórkę cytrynową i na końcu rodzynki. Wymieszać dokładnie łyżką.
Wykładać na pergamin przy pomocy dwóch łyżeczek małe porcje ciasta (najwyżej po pół łyżeczki) w dość dużej odległości od siebie, lekko spłaszczać.
Piec w temperaturze 190°C kilkanaście minut, do zrumienienia.
