Ciasteczka ze szprycy (maślane i korzenne)

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Znalazłam nareście ten przepis.
Ciekawe czy mi wyjdą?
Z tym wyciskaniem mam kłopot
gruebel_2.gif

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Zrobiłam ciasteczka korzenne i wyszły bardzo dobre
mniam.gif
Wprawdzie mamuśka narzekała, że za twarde, ale jak dla mnie były ok i w smaku też super. Miałam tylko problem z ich wyciskaniem
icon_neutral.gif
Przez szprycę kompletnie nie szło i to przy żadnej końcówce. Musiałam w końcu wygrzebać starą, ręczną maszynkę do mięsa i przystawkę do kruchych ciastek.
Nie wiem czy coś zrobiłam źle z ciastem, czy ta moja szpryca jest do kitu
gruebel_2.gif
Mam taką firmy Zenker/Fackelmann - przeźroczystą plastikową, bez tej rączki jak pistolet, z samym tylko popychadłem. Bałam się, że mi się to popychadło połamie
icon_neutral.gif
Kupię sobie chyba taką ze stali nierdzewnej -> http://www.allegro.pl/item283083105_dekora...t_i_tortow.html
Co o niej sądzicie??
gruebel_2.gif

pulsilla

Member
Sty 29, 2008
14
0
0
jak udaje się wam wyciskać takie śliczne ciasteczka, u mnie ciasto bardzo się kleiło i nie chciało odrywać od szprycy, powychodziły jakieś niekształtne placki
icon_sad.gif
nie wiem czy to wina ciasta robiłam z innego przepisu, może było za gęste?

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Może spróbuj tych z mojego przepisu
I ściśle trzymaj się wskazówek

AnnaT

Member
Cze 23, 2011
2
0
0
Hej,
zrobilam te ciasteczka - sa pyszne, jednak dalam mniej cukru (220g), a co do przepisu na ciasteczka z imbirem - zdecydowanie wiecej imbiru trzeba! Przy 2 lyzeczkach jak w przepisie imbir jest ledwo wyczuwalny, no chyba ze ktos takie woli.
Rzeczywiscie nie da sie ich na papier wycisnac (musialam to sprawdzic
icon_wink.gif
) tylko bezposrednio na blache. Ale wole uformowac maly walek na posypanej maka stolnicy i siup - do wyciskacza - zajmuje 5 sekund a lyzka to takie babranie...

Dzieki za przepis bo szukalam naprawde dlugo - i w ksiazkach, i w starych przepisach i w internecie... Wreszcie tu trafilam. A wyciskacz to polecam wszystkim, do tej pory uzywalam jedynie do dekoracji tortow - super sprawa! , ale ciasteczka wychodza tez pierwsza klasa!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy