- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
CIASTKA DRWALA
1 1/4 szkl. mąki pszennej,
3/4 łyżeczki sody spożywczej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki soli.
Wszystko to mieszamy razem i przesiewamy.
W misce ucieramy:
1/2 kostki tłuszczu roślinnego (ja dałam połowę z kostki 250gr)
1/2 szkl. cukru.Dobrze ucieramy. Do puszystej masy dodajemy
1/2 szkl. ciemnej melasy z buraków cukrowych
2 duże jajka. Następnie, po łyżce, mieszaninę mąki.
Mieszamy dalej ręcznie dodając:
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(dałam pół na pół z laskowymi)
1 szkl. ciemnych rodzynek,
300 g wiórek czekoladowych( ja dałam pokrojoną czekoladę mleczną i gorzką)
1,5 szkl. płatków owsianych.
Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy ciastka, robimy odtępy , bo rosną.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut.
Ja robiłam kulki w dłoniach i na blaszce spłaszczałam lekko widelcem na blaszce.
Wyszły bardzo dobre o specyficznym smaku. Po raz pierwszy piekłam ciastka z melasą, bardzo mi smakują, sczególnie popijane dobrą herbatą.
Z tych składników wyszło mi 35 sztuk. Piekłam je około 17 minut, tyle wystarczyło.
1 1/4 szkl. mąki pszennej,
3/4 łyżeczki sody spożywczej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki soli.
Wszystko to mieszamy razem i przesiewamy.
W misce ucieramy:
1/2 kostki tłuszczu roślinnego (ja dałam połowę z kostki 250gr)
1/2 szkl. cukru.Dobrze ucieramy. Do puszystej masy dodajemy
1/2 szkl. ciemnej melasy z buraków cukrowych
2 duże jajka. Następnie, po łyżce, mieszaninę mąki.
Mieszamy dalej ręcznie dodając:
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(dałam pół na pół z laskowymi)
1 szkl. ciemnych rodzynek,
300 g wiórek czekoladowych( ja dałam pokrojoną czekoladę mleczną i gorzką)
1,5 szkl. płatków owsianych.
Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy ciastka, robimy odtępy , bo rosną.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut.
Ja robiłam kulki w dłoniach i na blaszce spłaszczałam lekko widelcem na blaszce.
Wyszły bardzo dobre o specyficznym smaku. Po raz pierwszy piekłam ciastka z melasą, bardzo mi smakują, sczególnie popijane dobrą herbatą.
Z tych składników wyszło mi 35 sztuk. Piekłam je około 17 minut, tyle wystarczyło.