Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciastka drwala
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pysia" data-source="post: 439996" data-attributes="member: 653"><p>CIASTKA DRWALA </p><p>1 1/4 szkl. mąki pszennej,</p><p>3/4 łyżeczki sody spożywczej,</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,</p><p>1 łyżeczka cynamonu,</p><p>1/2 łyżeczki mielonego imbiru,</p><p>1/2 łyżeczki soli.</p><p>Wszystko to mieszamy razem i przesiewamy.</p><p>W misce ucieramy:</p><p>1/2 kostki tłuszczu roślinnego (ja dałam połowę z kostki 250gr)</p><p>1/2 szkl. cukru.Dobrze ucieramy. Do puszystej masy dodajemy</p><p>1/2 szkl. ciemnej melasy z buraków cukrowych</p><p>2 duże jajka. Następnie, po łyżce, mieszaninę mąki.</p><p>Mieszamy dalej ręcznie dodając:</p><p>1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(dałam pół na pół z laskowymi)</p><p>1 szkl. ciemnych rodzynek,</p><p>300 g wiórek czekoladowych( ja dałam pokrojoną czekoladę mleczną i gorzką)</p><p>1,5 szkl. płatków owsianych.</p><p>Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy ciastka, robimy odtępy , bo rosną. </p><p>Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut.</p><p>Ja robiłam kulki w dłoniach i na blaszce spłaszczałam lekko widelcem na blaszce.</p><p>Wyszły bardzo dobre o specyficznym smaku. Po raz pierwszy piekłam ciastka z melasą, bardzo mi smakują, sczególnie popijane dobrą herbatą.</p><p>Z tych składników wyszło mi 35 sztuk. Piekłam je około 17 minut, tyle wystarczyło.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pysia, post: 439996, member: 653"] CIASTKA DRWALA 1 1/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 łyżeczki sody spożywczej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki soli. Wszystko to mieszamy razem i przesiewamy. W misce ucieramy: 1/2 kostki tłuszczu roślinnego (ja dałam połowę z kostki 250gr) 1/2 szkl. cukru.Dobrze ucieramy. Do puszystej masy dodajemy 1/2 szkl. ciemnej melasy z buraków cukrowych 2 duże jajka. Następnie, po łyżce, mieszaninę mąki. Mieszamy dalej ręcznie dodając: 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(dałam pół na pół z laskowymi) 1 szkl. ciemnych rodzynek, 300 g wiórek czekoladowych( ja dałam pokrojoną czekoladę mleczną i gorzką) 1,5 szkl. płatków owsianych. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy ciastka, robimy odtępy , bo rosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut. Ja robiłam kulki w dłoniach i na blaszce spłaszczałam lekko widelcem na blaszce. Wyszły bardzo dobre o specyficznym smaku. Po raz pierwszy piekłam ciastka z melasą, bardzo mi smakują, sczególnie popijane dobrą herbatą. Z tych składników wyszło mi 35 sztuk. Piekłam je około 17 minut, tyle wystarczyło. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciastka drwala
Top
Bottom