- Wrz 14, 2004
 
- 2,084
 
- 0
 
- 0
 
Ciastka kawowe absolutnie rewelacyjne  
 
12,5 dag zimnego masła
7 dag cukru pudru
1 jajko
2 łyzki kawy rozpuszczalnej
25 dag mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka mleka
1. Masło siekamy na stolnicy z mąką. Dodajemy cukier, kawę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wbijamy jajko, szybko zagniatamy ciasto.
Można to wszystko zrobic w malakserze i ten sposób bardzo polecam.
2. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem.
4. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubośc 1/2 cm. Wycinamy ciastka o dowolnym kształcie. Każde ciastko smarujemy żółtkiem.
5. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut.
Wystudzone można polukrowac.
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		
	
	
		
			
		
		
	
			
			12,5 dag zimnego masła
7 dag cukru pudru
1 jajko
2 łyzki kawy rozpuszczalnej
25 dag mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka mleka
1. Masło siekamy na stolnicy z mąką. Dodajemy cukier, kawę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wbijamy jajko, szybko zagniatamy ciasto.
Można to wszystko zrobic w malakserze i ten sposób bardzo polecam.
2. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem.
4. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubośc 1/2 cm. Wycinamy ciastka o dowolnym kształcie. Każde ciastko smarujemy żółtkiem.
5. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut.
Wystudzone można polukrowac.