Ciastka musli

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
4 jaja,
20 dag płatków górskich,
1 szkl. cukru,
ok. 45 dag bakalii (orzechy, piniole, rodzynki,słonecznik, pestki dyni, migdały, ew. suszone owoce - co tylko chcecie, nie wszystko obowiązkowe, wymieniać dowolnie)


Płatki uprażyć na patelni na złoto, ostudzić. Bakalie posiekać (oprócz rodzynek).
Połowę cukru ubić z jajami na kogel-mogel do białości i zgęstnienia. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru.
Teraz wymieszać w miarę delikatnie obie masy wraz z bakaliami (ważne, aby starać się zachować jak najwięcej puszystości w strukturze pracowicie ubitych wcześniej mas). Wylać ciasto na blachę (ja wylewam na płaską, trochę mniejszą niż standardowa z piekarnika ale niewiele), albo zachowując spore odstępy (ciasto rozlewa się) formować łyżką ciastka. Piec 20-30 min. w temp. 140st.C. Nie wolno przepiec! Grozi to rozpadnieciem się ciastek!
Przestudzone lekko kroić na kwadraty. Ciastka kruszą się trochę, ale są pyszne i chrupiące.

I tu muszę dodać pewną uwagę...
Otóż, ciasto (cały blat) nie może wystygnąć w formie, bo może być kłopot z jego wyciągnięciem. Kroić jeszcze ciepłe, bo im bardziej wystygnięte, tym bardziej kruche. Ja kiedyś dałam całkowicie wystygnąć w formie (dodatkowo coś mnie podkusiło i nie piekłam nam papierze) i otrzymałam pół blachy ciastek, a pół blachy ....musli Oczywiście jak dla mnie żaden kłopot - ja wiem jak musli takie wykorzystać
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnio robiłam znów - pychota, no nie mozna sie od nich oderwać
mniam.gif
Kładłam łyżeczką, dodałam do płatków - rodzynki, orzechy włoskie siekane, siekane migdały, daktyle krojone, słonecznik. W gruncie rzeczy najwiecej smaku dają płatki i rodzynki, reszta to wypełniacz
icon_wink.gif

Doszłam jak sprawić, by sie nie kruszyły - zmniejszyć temp. jeśli widać, że zaszybko się rumienią (ostatnio piekłam w 125-130st.C, ale na innym piekarniku) i wyjmować gdy rumiane, ale jeszcze lekko miękkie
icon_lol.gif
Poczekać, aż stwardnieją na papierze.
O, właśnie. Moim błędem było nie dawanie papieru pod spód, dlatego mi się musli robiło i się kruszyły przy wyciąganiu
icon_wink.gif


A tak wyglądają
IMG_3791.JPG






IMG_3806.JPG



IMG_3812.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3791.JPG
    IMG_3791.JPG
    486.7 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3806.JPG
    IMG_3806.JPG
    499.7 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3812.JPG
    IMG_3812.JPG
    377.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
AgusiaSz @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=414291najwyższy czas zrobić coś zdrowego
icon_mrgreen.gif
i na dodatek pysznego
fiesgrins.gif
akurat będę na weekend
anbetung.gif
Bardzo się cieszę
icon_mrgreen.gif

Pamietaj - sprawdż jak twój piekarnik szybko je piecze i reguluj temperaturę
icon_wink.gif
Wyciagaj rumiane ale jeszcze dość miękkie (sprawdź wykałaczką). Koniecznie daj papier do pieczenia pod spód. Wykładaj na miskę, jak juz podstygną i zrobią się twardsze - inaczej mogą się pouszkadzać. A - masę lepiej nakładać łyżeczką kopiastą, nie łyżką.
Oj trzymam kciuki, żeby cie oczarowały smakiem - po moich śladu już nie ma
cry_1.gif
Najsmaczniejsze są z mlekiem
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
ela2225 @ 4 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=427162Chyba spróbuję.
Mąż takie rzeczy śmietnikiem nazywa ale ja uwielbiam.
Zrobię napewno.
lecker.gif
Daj mu skosztować, to ci będzie z ręki jadł
icon_lol.gif



AgusiaSz @ 4 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=427184zrób koniecznie bo pyszne są
icon_mrgreen.gif
moje poszły zanim się obejrzałam
mniam.gif
No i nawet sie nie pochwaliła
baa.gif
Cieszę się, że ci smakowały
dance.gif


Ostatnio wciapałam też do nich suszone sliwki - zyskały inny, fajny smak
lecker.gif
 

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
Ale ponuro za oknem...........trzeba sobie czymś poprawić nastrój wybrałam te ciasteczka już pierwsza partia siedzi w piekarniku
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ciesz się, że zrobiłas i w dodatku smakowały
dance.gif
Slicznie wyglądają
daumen.gif
icon_mrgreen.gif

No i wiesz, te ciasteczka to samo zdrowie: płatki owsiane i bakalie
icon_lol.gif
Czy ja dobrze tam pestki dyni widzę
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
Tak pestki dyni, słonecznik, rodzynki i płatki migdałowe.Powtórka obowiązkowa.Aha robiłam z płatków kukurydzianych.

Bakali nie siekałam sypałam jak leci
icon_mrgreen.gif


już teściowa pytała się o magiczny skład smakowały i to potwornie
fiesgrins.gif
 

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
Płatki nie łamały się było ok.Wczoraj kupiłam górskie następnym razem zrobię z nimi zobaczymy czy jest różnica
icon_mrgreen.gif


icon_wink.gif
icon_wink.gif
icon_wink.gif
icon_wink.gif
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy