Ciastka Sahera

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
nie wiem , czy już ktoś dodał ten przepis, ale ciastka są bardzo pyszne . Znalazłam go na niemieckiej stronie chefkoch.de ( trochę zmieniłam)

składniki ciasta:
200 g mąki
15 g kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
1 laskę wanilii ( wyskrobać środek)
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki rumu
175 g masła

do przełożenia:
200 g konfitury brzoskwiniowej
300 g marcepanu
150 g cukru pudru

składniki glazury:
125 g śmietany 30%
50 g miodu
30 g masła
150 g gorzkiej czekolady

Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto i wstawiamy( zawinięte w folię ) na godzinę do lodówki .Następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy serca.Pieczemy w 160 stopniach 12 - 15 minut.
Konfiturę rozgrzewamy w garnuszku i smarujemy ostygnięte ciastka.
Zagniatamy Marcepan z cukrem pudrem i wałkujemy bardzo cienko . Najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.Wycinamy serca i kładziemy na posmarowane konfiturą ciastka. odstawiamy do wyschnięcia.
Śmietanę, miód i masło zagotować, dodać rozdrobnioną czekoladę i wszystko rozpuścić. moczyć ciastka i odstawiać je na kratkę, żeby odciekły.
Jak przestygną można je jeszcze udekorować według uznania

Są pracochłonne, ale warto. Są pyszne
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy