- Mar 10, 2010
- 662
- 0
- 0
nie wiem , czy już ktoś dodał ten przepis, ale ciastka są bardzo pyszne . Znalazłam go na niemieckiej stronie chefkoch.de ( trochę zmieniłam)
składniki ciasta:
200 g mąki
15 g kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
1 laskę wanilii ( wyskrobać środek)
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki rumu
175 g masła
do przełożenia:
200 g konfitury brzoskwiniowej
300 g marcepanu
150 g cukru pudru
składniki glazury:
125 g śmietany 30%
50 g miodu
30 g masła
150 g gorzkiej czekolady
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto i wstawiamy( zawinięte w folię ) na godzinę do lodówki .Następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy serca.Pieczemy w 160 stopniach 12 - 15 minut.
Konfiturę rozgrzewamy w garnuszku i smarujemy ostygnięte ciastka.
Zagniatamy Marcepan z cukrem pudrem i wałkujemy bardzo cienko . Najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.Wycinamy serca i kładziemy na posmarowane konfiturą ciastka. odstawiamy do wyschnięcia.
Śmietanę, miód i masło zagotować, dodać rozdrobnioną czekoladę i wszystko rozpuścić. moczyć ciastka i odstawiać je na kratkę, żeby odciekły.
Jak przestygną można je jeszcze udekorować według uznania
Są pracochłonne, ale warto. Są pyszne
składniki ciasta:
200 g mąki
15 g kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
1 laskę wanilii ( wyskrobać środek)
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki rumu
175 g masła
do przełożenia:
200 g konfitury brzoskwiniowej
300 g marcepanu
150 g cukru pudru
składniki glazury:
125 g śmietany 30%
50 g miodu
30 g masła
150 g gorzkiej czekolady
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto i wstawiamy( zawinięte w folię ) na godzinę do lodówki .Następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy serca.Pieczemy w 160 stopniach 12 - 15 minut.
Konfiturę rozgrzewamy w garnuszku i smarujemy ostygnięte ciastka.
Zagniatamy Marcepan z cukrem pudrem i wałkujemy bardzo cienko . Najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.Wycinamy serca i kładziemy na posmarowane konfiturą ciastka. odstawiamy do wyschnięcia.
Śmietanę, miód i masło zagotować, dodać rozdrobnioną czekoladę i wszystko rozpuścić. moczyć ciastka i odstawiać je na kratkę, żeby odciekły.
Jak przestygną można je jeszcze udekorować według uznania
Są pracochłonne, ale warto. Są pyszne