- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Źródło: www.lemenu.ch
Składniki na ok. 25 ciastek.
Ciasto:
Nadzienie:
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Uwagi: Do nadzienia można dodać rodzynki lub inne suszone owoce (należy je tylko drobno pokroić). Skórkę pomarańczową można zastąpić cytrynową.
Ciasto mi się nie chciało kleić więc dodałam trochę śmietany. Na początku dawałam za dużo farszu i mi pękały ciastka. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie, to proponuję zastąpić gorzką czekoladę mleczną.
Kilka zdjęć na zachętę:
Smacznego.
Składniki na ok. 25 ciastek.
Ciasto:
- 350g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g cukru
- 150g masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
- żółtko
- 2 łyżki Grand Marnier lub soku pomarańczowego
- ok. 3 łyżki mleka
Nadzienie:
- 225g serka homogenizowanego naturalnego (quark)
- 2 łyżki śmietanki wysokoprocentowej
- 100g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
- 3 łyżki cukru
- trochę otartej skórki z pomarańczy
- białko, ubite
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
- Ciasto: mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać masło i wyrobić masę. dodać zmieszane żółtko z GrandManierem i mlekiem. Wymieszać, nie ugniatać. W folię zawinąć i odłożyć do lodówki na ok 30 min.
- Nadzienie: wszystkie skłądniki wymieszać.
- Ciasto podzielić na 25 części. Przy pomocy niewielkiej ilości mąki formować krążki o średnicy 10-11cm. Na każdy krążek kłaść 2-3 łyżeczki nadzienia. Składać brzegi i widelcem je przyklepać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciastka. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ciastka piek 15-20 minut na środku piekarnika. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe lub ostudzone
Uwagi: Do nadzienia można dodać rodzynki lub inne suszone owoce (należy je tylko drobno pokroić). Skórkę pomarańczową można zastąpić cytrynową.
Ciasto mi się nie chciało kleić więc dodałam trochę śmietany. Na początku dawałam za dużo farszu i mi pękały ciastka. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie, to proponuję zastąpić gorzką czekoladę mleczną.
Kilka zdjęć na zachętę:

Smacznego.