- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ciasto bananowe z kruszonką
bardzo smaczne ciasto z bananami ,kruszonką i polewą karmelową o smaku bananowym
przepis na którym bazowałam to tu
http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.co...l-into-reality/
ja jednak robiłam je ciut inaczej
kruszonka
5łyżek masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
do bananów
2 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki likieru bananowego-nie dałam bo nie miałam
2 łyżki rumu
2 duże banany ,pokrojone w grube plastry
ciasto
2 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody spożywczej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-ja daję taki domowy
1/2 szklanki maślanki -ja dałam jogurt bałkański
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni,wyłożyłam papierem do pieczenia kwadratową tortownicę.
Na kruszonkę:wszystkie składniki oprócz orzechów połączyłam w malakserze ,wyjełam do miseczki i wgniotłam w kruszonkę orzechy ,nakryłam folią i schowałam do lodówki
Do bananów:
Masło i cukier roztopiłam w garnku na małym ogniu ,gotowałam aż cukier się roztopił (jeśli używa się likieru to należy go teraz dodać),dodałam plastry bananów i delikatnie gotowałam ,aż zmiękły ,dolałam rum-ostrożnie bo można się poparzyć ,chwilę gotowałam ,aż zgęstniał sos ,wyjełam banany na talerzyk ,a sos jeszcze odparowałam
Ciasto
Wymieszałam w misce mąkę ,proszek ,sode ,sól ,przyprawy
W drugiej misce ubiłam masło z cukrami,dodałam po jednym jajku ,dobrze ubiłam ,dodałam ekstrakt waniliowy ,ubiłam .Następnie w kilku porcjach na zmianę dodawałam jogurt(w przepisie jest maślanka) z mąkę z dodatkami ,ubijałam na najmniejszych obrotach robota.Ciasto wyszło mi bardzo gęste .Wyłożyłam je do formy ,na wierzch dałam plastry bananów ,posypałam rozkruszoną kruszonką wyjętą z lodówki
Piekłam ok 55-65 minut
Ciepłe polałam zagęszczonym sosem karmelowo -bananowym-ten od gotowania bananów
Smacznego


bardzo smaczne ciasto z bananami ,kruszonką i polewą karmelową o smaku bananowym
przepis na którym bazowałam to tu
http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.co...l-into-reality/
ja jednak robiłam je ciut inaczej
kruszonka
5łyżek masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
do bananów
2 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki likieru bananowego-nie dałam bo nie miałam
2 łyżki rumu
2 duże banany ,pokrojone w grube plastry
ciasto
2 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody spożywczej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-ja daję taki domowy
1/2 szklanki maślanki -ja dałam jogurt bałkański
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni,wyłożyłam papierem do pieczenia kwadratową tortownicę.
Na kruszonkę:wszystkie składniki oprócz orzechów połączyłam w malakserze ,wyjełam do miseczki i wgniotłam w kruszonkę orzechy ,nakryłam folią i schowałam do lodówki
Do bananów:
Masło i cukier roztopiłam w garnku na małym ogniu ,gotowałam aż cukier się roztopił (jeśli używa się likieru to należy go teraz dodać),dodałam plastry bananów i delikatnie gotowałam ,aż zmiękły ,dolałam rum-ostrożnie bo można się poparzyć ,chwilę gotowałam ,aż zgęstniał sos ,wyjełam banany na talerzyk ,a sos jeszcze odparowałam
Ciasto
Wymieszałam w misce mąkę ,proszek ,sode ,sól ,przyprawy
W drugiej misce ubiłam masło z cukrami,dodałam po jednym jajku ,dobrze ubiłam ,dodałam ekstrakt waniliowy ,ubiłam .Następnie w kilku porcjach na zmianę dodawałam jogurt(w przepisie jest maślanka) z mąkę z dodatkami ,ubijałam na najmniejszych obrotach robota.Ciasto wyszło mi bardzo gęste .Wyłożyłam je do formy ,na wierzch dałam plastry bananów ,posypałam rozkruszoną kruszonką wyjętą z lodówki
Piekłam ok 55-65 minut
Ciepłe polałam zagęszczonym sosem karmelowo -bananowym-ten od gotowania bananów
Smacznego

