Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto bananowo - czekoladowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1139119" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto bananowo - czekoladowe</strong></p><p></p><p>Akurat miałam do utylizacji dwa spore dojrzałe banany, jak natknęłam się na <a href="http://i-lara.livejournal.com/219829.html#cutid1" target="_blank">przepis Ilary</a> na szybkie ciasto z gatunku "goście jadą", do wykonania którego nie trzeba nawet wyciągać miksera - wystarczy widelec i łyżka.</p><p>Przepis Ilary wymaga trzech bananów; u mnie z konieczności musiały wystarczyć dwa. </p><p>Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne.</p><p>Podaję je w mojej wersji, superszybkiej, niskobrudzącej i uproszczonej, bo nie marmurkowej, a pełnoczekoladowej.</p><p></p><p>Składniki na keksówkę o wymiarach 30x11x7:</p><p>2 szklanki mąki (ja zazwyczaj piekę z orkiszowej)</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>3 dojrzałe banany, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem na gładkie puree</p><p>100 g masła</p><p>50 g czekolady (u mnie o zaw. 70% kakao, z dodatkiem skórki pomarańczowej)</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>2 jajka L</p><p>1 łyżka likieru pomarańczowego</p><p>1 łyżka esencji waniliowej (u mnie domowej produkcji)</p><p>otarta skórka z jednej pomarańczy (nie miałam)</p><p></p><p>Włączyć piekarnik na 180 stopni C; posmarować masłem i obsypać mąką keksówkę.</p><p>W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia.</p><p>W drugiej rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Wymieszać, lekko ostudzić.</p><p>Dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem do rozpuszczenia. Dolać likier pomarańczowy lub/i esencję waniliową, po jednym jajku, puree bananowe i ewentualnie skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, cały czas mieszając. Przełożyć do keksówki. Piec około 50 minut - sprawdzić gotowość patyczkiem do szaszłyków. </p><p>Odstawić do wystudzenia.</p><p>Ilara proponowała oblanie pomarańczową glazurą, a ja z braku pomarańczy przygotowałam polewę czekoladową z pozostałych 50 g czekolady, łyżki masła, kilku łyżek słodkiej śmietanki (do kawy) i łyżki cukru - pudru. </p><p></p><p>EDIT:</p><p>Glazura Ilary:</p><p>1 łyżkę stopionego masła wymieszać z 1 - 2 łyżkami świeżego soku z pomarańczy i ok. 1/2 szklanki cukru pudru.</p><p>Glazura ma być dość gęsta, ale płynna, więc ilość cukru i soku można regulować do uzyskania idealnej konsystencji. </p><p></p><p>[ATTACH=full]64462[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]64463[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1139119, member: 1024"] [B]Ciasto bananowo - czekoladowe[/B] Akurat miałam do utylizacji dwa spore dojrzałe banany, jak natknęłam się na [URL="http://i-lara.livejournal.com/219829.html#cutid1"]przepis Ilary[/URL] na szybkie ciasto z gatunku "goście jadą", do wykonania którego nie trzeba nawet wyciągać miksera - wystarczy widelec i łyżka. Przepis Ilary wymaga trzech bananów; u mnie z konieczności musiały wystarczyć dwa. Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne. Podaję je w mojej wersji, superszybkiej, niskobrudzącej i uproszczonej, bo nie marmurkowej, a pełnoczekoladowej. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x11x7: 2 szklanki mąki (ja zazwyczaj piekę z orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem na gładkie puree 100 g masła 50 g czekolady (u mnie o zaw. 70% kakao, z dodatkiem skórki pomarańczowej) 3/4 szklanki cukru 2 jajka L 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka esencji waniliowej (u mnie domowej produkcji) otarta skórka z jednej pomarańczy (nie miałam) Włączyć piekarnik na 180 stopni C; posmarować masłem i obsypać mąką keksówkę. W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Wymieszać, lekko ostudzić. Dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem do rozpuszczenia. Dolać likier pomarańczowy lub/i esencję waniliową, po jednym jajku, puree bananowe i ewentualnie skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, cały czas mieszając. Przełożyć do keksówki. Piec około 50 minut - sprawdzić gotowość patyczkiem do szaszłyków. Odstawić do wystudzenia. Ilara proponowała oblanie pomarańczową glazurą, a ja z braku pomarańczy przygotowałam polewę czekoladową z pozostałych 50 g czekolady, łyżki masła, kilku łyżek słodkiej śmietanki (do kawy) i łyżki cukru - pudru. EDIT: Glazura Ilary: 1 łyżkę stopionego masła wymieszać z 1 - 2 łyżkami świeżego soku z pomarańczy i ok. 1/2 szklanki cukru pudru. Glazura ma być dość gęsta, ale płynna, więc ilość cukru i soku można regulować do uzyskania idealnej konsystencji. [ATTACH=full]64462[/ATTACH] [ATTACH=full]64463[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto bananowo - czekoladowe
Bottom