Ciasto bananowo - czekoladowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Ciasto bananowo - czekoladowe

Akurat miałam do utylizacji dwa spore dojrzałe banany, jak natknęłam się na przepis Ilary na szybkie ciasto z gatunku "goście jadą", do wykonania którego nie trzeba nawet wyciągać miksera - wystarczy widelec i łyżka.
Przepis Ilary wymaga trzech bananów; u mnie z konieczności musiały wystarczyć dwa.
Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne.
Podaję je w mojej wersji, superszybkiej, "niskobrudzącej" i uproszczonej, bo nie marmurkowej, a pełnoczekoladowej.

Składniki na keksówkę o wymiarach 30x11x7:
2 szklanki mąki (ja zazwyczaj piekę z orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 dojrzałe banany, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem na gładkie puree
100 g masła
50 g czekolady (u mnie o zaw. 70% kakao, z dodatkiem skórki pomarańczowej)
3/4 szklanki cukru
2 jajka L
1 łyżka likieru pomarańczowego
1 łyżka esencji waniliowej (u mnie domowej produkcji)
otarta skórka z jednej pomarańczy (nie miałam)

Włączyć piekarnik na 180 stopni C; posmarować masłem i obsypać mąką keksówkę.
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Wymieszać, lekko ostudzić.
Dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem do rozpuszczenia. Dolać likier pomarańczowy lub/i esencję waniliową, po jednym jajku, puree bananowe i ewentualnie skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, cały czas mieszając. Przełożyć do keksówki. Piec około 50 minut - sprawdzić gotowość patyczkiem do szaszłyków.
Odstawić do wystudzenia.
Ilara proponowała oblanie pomarańczową glazurą, a ja z braku pomarańczy przygotowałam polewę czekoladową z pozostałych 50 g czekolady, łyżki masła, kilku łyżek słodkiej śmietanki (do kawy) i łyżki cukru - pudru.

EDIT:
Glazura Ilary:
1 łyżkę stopionego masła wymieszać z 1 - 2 łyżkami świeżego soku z pomarańczy i ok. 1/2 szklanki cukru pudru.
Glazura ma być dość gęsta, ale płynna, więc ilość cukru i soku można regulować do uzyskania idealnej konsystencji.

ciasto_bananowo___czekoladowe2.jpg

ciasto_bananowo__czekoladowe.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_bananowo___czekoladowe2.jpg
    ciasto_bananowo___czekoladowe2.jpg
    78.2 KB · Wyświetleń: 5
  • ciasto_bananowo__czekoladowe.jpg
    ciasto_bananowo__czekoladowe.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
ten przekrój to jest tak pyszny ,że aż mi szkoda że mam tonę truskawek a nie dwa banany
lecker.gif
icon_mrgreen.gif


p.s ona odlała cześć ciasta tak? i do reszty dala tą czekoladę tak? Tylko tak się pytam
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Tak, odlała 2 szklanki ciasta i dodała do niego roztopioną czekoladę.
Ale mnie się nie chciało brudzić kolejnej miski....
icon_redface.gif
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,115
560
113
Smaczne wyszło, ale trochę bardziej murzynek niż bananowe. To zresztą widać po zdjęciu Joanny - lekkie i pięknie wyrośnięte, moje też takie. Ja jednak wolę gdy ciasto bananowe jest ciężkie, wilgotne, nieco klajstrowate
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
A ile bananów dałaś? U mnie były tylko dwa, a i tak murzynka raczej nie przypominało, bo było bardziej wilgotne.
Piszę "raczej", bo za murzynkami nie przepadam i dawno żadnego nie piekłam. Następnym razem planuję dodać trzy banany, by było jeszcze bardziej klajstrowate.
icon_smile.gif


 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Cieszę się bardzo, że Ci smakowało. A ja dodałam 100 g czekolady (tym razem deserowej), 3 spore banany i przerobiłam je na torcik.
Siedzi właśnie w piekarniku, a ja jestem ciekawa efektu. Mam zamiar je przełożyć nieco zmodyfikowanym (bo z dodatkiem soku z połowy dużej pomarańczy) musem z białej czekolady i jogurtu i sprezentować Mamie - jutrzejszej jubilatce.

EDIT:
Chyba się udało:

ciasto_bananowo___czekoladowe2.jpg

ciasto_bananowo___czekoladowe_jako_tort1.jpg

 

Załączniki

  • ciasto_bananowo___czekoladowe2.jpg
    ciasto_bananowo___czekoladowe2.jpg
    90.6 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto_bananowo___czekoladowe_jako_tort1.jpg
    ciasto_bananowo___czekoladowe_jako_tort1.jpg
    90.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Tak jak Joanna upiekłam z tego ciasta tort. Piekłam z półtorej porcji w tortownicy 26cm, wyszło wysokie ciasto. które podzieliłam na trzy części. Dałam całą czekoladę (100g) do ciasta. Mus jogurtowo-czekoladowy z jednej porcji wg przepisu, dodałam tylko trochę więcej żelatyny bo strasznie było gorąco, a ja musiałam jeszcze przewieść ciasto. Niby nie daleko 20 km, ale we wczorajszym upale bałam się o rezultat, zwłaszcza, że zaczęłam je robić dopiero rano ( o 6 rano
dump.gif
, pies mnie obudził i nie mogłam znowu zasnąć to pomyślałam ze ciasto upiekę, a że była okazja
rofl.gif
). Blaty obrobione nasączyłam wodą z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy, bo po rozkrojeniu uznałam, że nie dość wilgotne są. Ciacho pycha, doskonałe na tort. Tort dosyć nietypowy, bo zazwyczaj torty kojarzą mi się z biszkoptem, ewentualnie ciastem orzechowym, a to takie inne. Goście i solenizantka byli zadowoleni
mniam.gif
. Myślę, że jeszcze powtórzę to ciacho, chociaż na cincinie jest tyle pyszności
baa.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Ja nie bardzo lubię biszkoptów jako blatów do tortów, dlatego zawsze szukam jakichś innych, "treściwszych" ciast jak czekoladowe, orzechowe czy makowe (zwłaszcza, że preferuję lekkie kremy). Swój torcik też nasączałam sokiem z 1/2 dużej pomarańczy zmieszanym z niewielką ilością wody. Fajny wyszedł, goście brali dokładki.
icon_smile.gif

Dodam, że piekłam z jednej porcji w tortownicy o śr. 23 cm.
Na zdjeciu ostatni, nieco już zmaltretowany kawałek:

torcik_bananowo___czekoladowo___pomara_czowy.jpg

Do musu oprócz soku dałam też trochę twarożku homogenizowanego.
 

Załączniki

  • torcik_bananowo___czekoladowo___pomara_czowy.jpg
    torcik_bananowo___czekoladowo___pomara_czowy.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Robiąc sobie wieczorną kawę spojrzałam na trzy bardzo dojrzałe już banany leżące smętnie w misce i olśniło mnie, że to przecież wspaniały mariaż. Niewiele myśląc, przerobiłam to ciasto na czekoladowo - bananowe z nutą kawową, zamiast pomarańczowej, dodając do niego trzy łyżeczki rozpuszczalnej kawy i likier kawowy. Jutro rano przełożę je jakimś lekkim musem czy kremem kawowym. Już czuję, że będzie pyszne.


EDIT:

torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy5.jpg

torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy7.jpg

Mus zrobiłam z białej czekolady, twarożku i jogurtu z kawą, likierem kawowym i garścią wiórków czekoladowych, blaty nasączałam niesłodzoną kawą (bezkofeinową).
 

Załączniki

  • torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy5.jpg
    torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy5.jpg
    84.1 KB · Wyświetleń: 2
  • torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy7.jpg
    torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy7.jpg
    93.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
I znów miałam zamówienie na ten torcik, tym razem w wersji jeszcze bardziej kawowej i z większą ilością musu:

torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy.jpg

 

Załączniki

  • torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy.jpg
    torcik_bananowo___czekoladowo___kawowy.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Tym razem jako placek z malinami:

bananowo_czekoladowe_z_malinami_009.jpg

Cztery średnie banany, 100 g czekolady, mąka pełnoziarnista Lubelli i masło pół na pół z olejem.
Tortownica 24x24
 

Załączniki

  • bananowo_czekoladowe_z_malinami_009.jpg
    bananowo_czekoladowe_z_malinami_009.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 16, 2005
686
0
0
Joanna @ 3 Aug 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1160078I znów miałam zamówienie na ten torcik, tym razem w wersji jeszcze bardziej kawowej i z większą ilością musu:
Joanno, zdradź proszę, w jaki sposób przygotowujesz mus do wersji kawowej? Czy bazą jest i tu mus jogurtowy z przepisu na tort makowy (do tej pory pamiętam smak tego cudownego tortu:) ?

Ups, już doczytałam pod zdjęciem (gapa). Aktualne jest tylko pytanie - jaka ilość kawy będzie akurat, żeby nie przedobrzyć?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: