Ciasto (bardzo) czekoladowo - migdałowe

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Ciasto (bardzo) czekoladowo - migdałowe

zdjecie ciacha

Składniki:

240g gorzkiej czekolady
200g masła
150 ml mleka
200g cukru pudru
paczuszka cukru waniliowego
6 żółtek + 6 białek
100g mąki
125g zmielonych migdałów
cukier puder do posypania

1. Piekarnik rozgrzać na 160°C.
2. Czekoladę podzielić na kawałki i rozpuścić z mlekiem i z masłem na wolnym ogniu w "kąpieli wodnej".
3. Masę czekoladowo - masłową odstawić do przestudzenia. Następnie sukcesywnie dodawać do niej cukier i mąkę, ubijając.
4. Zółtka ubić ze zmielonymi migdałami i połączyć z masą czekoladową.
5. Białka ubite na sztywna pianę dodać do masy czekoladowej bardzo delikatnie mieszając.
7. Masę wlać do natłuszczonej tortownicy ( przekroj 26 cm) i piec 50 – 60 minut.


Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :!:

Marga