Ciasto (bardzo) czekoladowo - migdałowe
zdjecie ciacha
Składniki:
240g gorzkiej czekolady
200g masła
150 ml mleka
200g cukru pudru
paczuszka cukru waniliowego
6 żółtek + 6 białek
100g mąki
125g zmielonych migdałów
cukier puder do posypania
1. Piekarnik rozgrzać na 160°C.
2. Czekoladę podzielić na kawałki i rozpuścić z mlekiem i z masłem na wolnym ogniu w "kąpieli wodnej".
3. Masę czekoladowo - masłową odstawić do przestudzenia. Następnie sukcesywnie dodawać do niej cukier i mąkę, ubijając.
4. Zółtka ubić ze zmielonymi migdałami i połączyć z masą czekoladową.
5. Białka ubite na sztywna pianę dodać do masy czekoladowej bardzo delikatnie mieszając.
7. Masę wlać do natłuszczonej tortownicy ( przekroj 26 cm) i piec 50 – 60 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Marga
zdjecie ciacha
Składniki:
240g gorzkiej czekolady
200g masła
150 ml mleka
200g cukru pudru
paczuszka cukru waniliowego
6 żółtek + 6 białek
100g mąki
125g zmielonych migdałów
cukier puder do posypania
1. Piekarnik rozgrzać na 160°C.
2. Czekoladę podzielić na kawałki i rozpuścić z mlekiem i z masłem na wolnym ogniu w "kąpieli wodnej".
3. Masę czekoladowo - masłową odstawić do przestudzenia. Następnie sukcesywnie dodawać do niej cukier i mąkę, ubijając.
4. Zółtka ubić ze zmielonymi migdałami i połączyć z masą czekoladową.
5. Białka ubite na sztywna pianę dodać do masy czekoladowej bardzo delikatnie mieszając.
7. Masę wlać do natłuszczonej tortownicy ( przekroj 26 cm) i piec 50 – 60 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Marga