aklat
Member
- Gru 10, 2007
- 1,309
- 0
- 0
otylla @ 10 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702437Ja miałam taką 250g i było dobrze.a kostkę 200gi też wyszło![]()
![]()
otylla @ 10 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702437Ja miałam taką 250g i było dobrze.a kostkę 200gi też wyszło![]()
![]()
Cynamonna @ 10 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702324Ja piekłam w 180 stopniach przez 20 minut, a później jeszcze 15 w 170. Termoobieg plus grzałka góra i dół, ale wraz ze zmianą temp. przykryłam ciacho folią - nie lubię spieczonej kruszonki![]()
Może zawile, ale mam nadzieję, że coś pomogłam
bardzo pomogłaś > dziekuje![]()
![]()
Cynamonna @ 10 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702324Ja piekłam w 180 stopniach przez 20 minut, a później jeszcze 15 w 170. Termoobieg plus grzałka góra i dół, ale wraz ze zmianą temp. przykryłam ciacho folią - nie lubię spieczonej kruszonki![]()
dziekuje . bardzo pomogłaś Cynamonna![]()
![]()
dziś po 12o mam zamiar upiec te wspaniałe ciacho z jabłkiem bo moja dzidzi za badzo nie lubi kwaśności . czy mogę upiec z 2- nej porcji
![]()
![]()
temperatura pieczenia idealnanie musiałam przykrywać folią .pyszności .dziekuję Cynamonna![]()
![]()
![]()
Lud_ @ 1 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=851485Wyciągam, bo upiekłam dziś - z podanych składników w tortownicy o śr. 26 cm, wystarczyło akurat - dałam tylko trochę mniej kruszonki. Proporcje na ciasto są bardzo dobre - faktycznie wychodzi kruchutki spód i fantastycznie chrupiąca góra. Natomiast jeśli chodzi o wartwę owocową, albo miałam bardzo kwaśny rabarbar, albo nie lubię aż takiej kwaskowościNastępnym razem sypnęłabym więcej cukru.![]()
Tak czy owak - prosty, szybki i smaczny placek
Heh, a dla mnie cukru aż nadto. Zamiast całego rabarbaru, dałam hiram skandynawski z rabarbaru.
Tylko, że zamiast kilograma cukru, dałam 6 łyżek.
Wyszedł rewelacyjny - lekko kwaskowaty i bardzo kruchy. Palce lizać. Zresztą nie mogę sobie darować i zamieszczam fotkę:![]()
Lud_ @ 9 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=853827Widzę, że masz znacznie grubszy niż ja spód - w jakiej formie piekłaś? Ja robiłam w tortownicy o śr. 26 cm, i spód wyszedł i tak bardzo cienki.
W kwestii samego placka dodam jeszcze tylko, że moim zdaniem na drugi dzień zyskuje: rabarbar nie wydawał się już tak kwaśny, a ciasto i masa owocowa miło się zsynchronizowały - to już nie było kruche ciasto i rabarbar, to była pysznie zharmonizowana całość![]()
Lekko ciepłe było dobre, drugie dnia - pyszne!W prostokątnej foremce 16 cm na 22 cm. Zawsze daję więcej ciasta na spód. W końcu wierzch nie musi być tak zwarty![]()
Potwierdzam - na drugi dzień też pyszne![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.