- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.
Biszkopt ciemny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy )
1 cukier waniliowy
2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów)
kostka masła
kostka margaryny ,,Kaśki,,
1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka.
2 .Reszte mleka zagotować z cukrem
3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować,
4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń.
5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka)
Dodatkowo:
3 galaretki pomarańczowe
3 galaretki truskawkowe
zielone winogrona
duża puszka brzoskwiń
dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla)
Galaretki:
3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody .
3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody
Wykonanie ciasta:
W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka
Pokaż załącznik 24399
Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką
Pokaż załącznik 24400 Pokaż załącznik 24401
Pokaż załącznik 24402
Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu
Pokaż załącznik 24403
Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń
Pokaż załącznik 24404
Zalać teżejącą truskawkową galaretką .
Resztą masy posmarować boki .
Pokaż załącznik 24405 Pokaż załącznik 24406
Pokaż załącznik 24407 Pokaż załącznik 24408
Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży.
Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki .
Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,,
Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam.
Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.
Biszkopt ciemny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy )
1 cukier waniliowy
2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów)
kostka masła
kostka margaryny ,,Kaśki,,
1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka.
2 .Reszte mleka zagotować z cukrem
3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować,
4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń.
5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka)
Dodatkowo:
3 galaretki pomarańczowe
3 galaretki truskawkowe
zielone winogrona
duża puszka brzoskwiń
dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla)
Galaretki:
3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody .
3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody
Wykonanie ciasta:
W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka
Pokaż załącznik 24399
Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką
Pokaż załącznik 24400 Pokaż załącznik 24401
Pokaż załącznik 24402
Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu
Pokaż załącznik 24403
Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń
Pokaż załącznik 24404
Zalać teżejącą truskawkową galaretką .
Resztą masy posmarować boki .
Pokaż załącznik 24405 Pokaż załącznik 24406
Pokaż załącznik 24407 Pokaż załącznik 24408
Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży.
Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki .
Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,,
Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam.
Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)
Ostatnią edycję dokonał moderator: