Ciasto ciepnięte/ ciepane

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
alice, no wlasnie nie moge dlużej trzymac, bo sie spali. 15 minut mija i ciasto jest upieczone, nic płynnego nie ma.
Poza tym wierz jest ładnie zrumieniony, więc muszę wyjmować. No i potem lekka glina - a po wczorajszym zostało już tylko wspomnienie, bo zeżarte.

Tylko czemu nie takie puszyste, ech..... :cry: :cry: :cry:

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
przeczytałam te 22 strony uff troche mi to zajeło ale warto było! Upieke w ciagu tego tygodnia obiecuje ! trzymajcie kciuki mam tylko jedno pytanko czy moge upiec trzy krazki w okraglej normalnej tortownicy czy tego ciast bedzie za malo? :

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
no tak wszyscy juz sie napiekli tego cud-miód ciasta i zostałam sama na polu bitwy :cry: trudno w najblizszych dniach stocze z nim walke i zdam relacje jesli całkowicie nie plegne :!: trzymajcie kciuki

jak zwykle z opuznieniem w kulinarnych bezcelerach :!:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Małgosiu, mnie to ciasto bardzo trudno się rozsmarowywało i zrobiłam to nierówno, bo kleiło się do łyżki i podczas pieczenia robiły się góry i doliny. Jeśli zobaczysz konsystencję po wymieszaniu go to wtedy będziesz już widziała czy będziesz zdolna je rozciapać na tortownicy, a ciasta powinno wystarczyć na 3 razy w tortownicę
icon_biggrin.gif

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Piekłam to ciasto na różne sposoby ale w trortownicy jeszcze nie. A w ogóle to jest niezły pomysł. Myślę jednak, że tak jak mówi kasha powinno go spokojnie wystarczyć.

Moje ciasta za każdym razem miały inny kolor, inną wysokość i w ogóle były inne (jeszcze nie obadałam z czego to wynika :lol: ).

Co do gęstości, to nie miałam nigdy tego problemu, moje ciasto miało zawsze taką półlejącą konsystencję. Moim zdaniem dlatego, że wlewam gorący miód do ciasta. Może też można zmniejszyć ilość tego miodu (np. z 6 łyżek do 4) albo cukru i wtedy ciasto nie będzie takie lepkie?

Powodzenia.

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
myślę, że ciasto będzie lepkie, bo dodajemy do niego miód. Ja zawsze schładzam miód i dopiero dodaję do ciasta, tak by wszystkie składniki miały mniej więcej tą samą temperaturę.

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
icon_smile.gif
Upiekłam CIEPNIĘTE w czasie weekendu... No i zostałam jego fanką ;) To ciasto rzeczywiście robi się błyskawicznie... a ten zapach, smak i wygląd niczego sobie
icon_smile.gif
... mniam
icon_smile.gif

Piekłam na papierze do pieczenia i nie miałam żadnych problemów z odklejaniem placka od papieru, a ciacho zrobiłam w formie rolady...
icon_smile.gif

Wszystkim tak bardzo smakowało, że przepis został "sprzedany" dalej
icon_smile.gif
Wielkie dzięki dla autorki za udostępnienie przepisu
icon_smile.gif
:freu:

Ire_ko

Member
Lis 17, 2004
36
0
6
KASIA.B.
CYTATSmaruję gorący placek śmietaną, nie za dużo - to jest niecałe opakowanie 200 g, nic bokami nie wypływa.
Wydaje mi się, że za dużo dajesz śmietany, która przecieka do środka ciasta. Spróbuj wziąć gęściejszą śmietanę i najwyżej 2 –3 łyżki na każdy placek. Ono jest lepkie i powinno się zlepić i bez śmietany. Ja używam śmietany w butelkach ¼ l z Radomska, najczęściej kwaśnej.
Pozdrawiam.

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Zrobiłam, bez niczego jest pyszne. Raczej nie dotrwa aby poleżakować ;)
Wyszło mi bardzo puszyste, na drugi raz zrobię w większej keksówce.
Dziękuję, pycha

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
A ja "przerobiłam" to ciasto jeszcze inaczej :mrgreen: Upiekłam 2 placki. Pomiędzy te placki włożyłam 40 dag rodzynek nasączonych rumem i zatopionych w 200 g czekolady deserowej. Na wierzch wylałam 2 sklanki posiekanych orzechów włoskich zatopionych w 0,5 kg krówek i ok 100 ml rumu, który pozostał od rodzynek. Znikło w jeden dzień
Alka ale smietany do sklejania nie uzywalas ?

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
chyba rzeczywiście dawałam za duzo smietany - teraz juz o wieleeee lepiej, dzieki !!!!!!

dzis jedziemy z wizytą do znajomych - moje ciepnięte własnie sie chłodzi na balkonie i oczekuje na polewę z białej czekolady....

Ciepniete oczywiście jako gość honorowy jedzie z nami :mrgreen: :mrgreen: wszystko pewnie zeżrą te ludzie, co to tam będą

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Dobrnęłam do piątej strony wątku, jest mowa o ułatwieniu sobie roboty poprzez rolowanie. Dalej nie mam siły brnąć.
A czy ktoś próbował upiec na tej dużej blasze z piekarnika i po prostu przekroić na trzy równe pasy i poukładać je jeden na drugim?
Bo znając moje talenty manualne, to rolowanie skończy się totalnym rozwaleniem.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
tyz tak można....

ale spróbuj zrolować - moja pierwsza rolada w życiuwłaśniebyła z ciepniętego i wyszła idealnie - i każda nastepna. tylko trzeba uważac, bo zwijanie jest na gorąco, więc można łapki sobie poparzyć. Ale sprytny robi to w rekawicach kuchennych albo przez ściereczke (tylko potem wszystko jest w smietanie :mrgreen: ) ale to najłatwiejszy sposób.

Ja tam polecam roladę - a jaki efekt wizualny !

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
No i zrolowałam, pięknie wyszło.
Tylko niestety, moje ciasto wykazało skłonności uciekiniera i korzystając z lekkiej pochyłości podłogi, a co za tym idzie - pochyłości piekarnika, postanowiło zwiać z blachy, co mu się w pewnym stopniu niestety udało. Śmierdziało mi spalenizną w całym domu. W dodatku te 15 minut w 170 stopniach to chyba przewidziane na elektryczny z termoobiegiem albo górną grzałką, co? W gazowym piekło się znacznie dłużej.

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Dobrnęłam do piątej strony wątku, jest mowa o ułatwieniu sobie roboty poprzez rolowanie. Dalej nie mam siły brnąć.
A czy ktoś próbował upiec na tej dużej blasze z piekarnika i po prostu przekroić na trzy równe pasy i poukładać je jeden na drugim?
Bo znając moje talenty manualne, to rolowanie skończy się totalnym rozwaleniem.
Tak też robiłam. Wychodzi
icon_smile.gif
.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
czy jeszcze ktos oprócz mnie nie upiekł tego ciasta? upiekę jutro, to bedzie takie "wkupne " na forum ;))

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy