Ciasto ciepnięte/ ciepane

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Kojka, wkupny to Ty przepis jakiś fajny daj swój.
Ciasto Lidqi jest rewelacyjne - proste do zrobienia i pyszne. Kto go raz zrobi ten potem ma go wpisane na stałe w ciastowym menu.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Alinka,wpisałam mój przepis na szynkę swiąteczną. moge jeszcze tort orzechowy albo węgierski,tak mi sie ze swietami kojarzy. a inne to potem ,bo jak mi icsto nei wyjdzie to nei wiem czy sie nadam na to forum :lol:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
powiem wam ze moje ciepniete siedzi wlasnie w piekarniku 18 minute, bo jakies takie lejace w srodku.
pieke na blasze z piekarnika, wyroslo mi ogromniascie wiec raczej zwijac w rolade nie bede, bo watpie zeby mi sie to udalo
chyba przekroje tak jak niektore z was i poskladam. tylko nie wiem na ile kawalkow??/

oj nic, lece wyciagnac

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no i powiem wam, ze jednak postanowilam zwinac.

no i gdyby kazda rolada chciala sie tak latwo zwijac, to ja bym rolady robila codziennie. super sie zwinelo, troche gorace, ale dalo sie przezyc. teraz musi ostygnac i jutro zdobimy.

och, lidqa, jak ja moglam zapomniec o takim wspanialym przepisie.

a pachnie w calym mieszkaniu.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Przeczytałam 24 strony o ciepanym cieście.Dokładnie, post po poście.
To jest mistrzostwo świata. Mówie o pisaniu, nie o cieście. Fantastyczna lektura!
Zrobię to ciasto, choć nie wiem kto je zje.

Azzie

Member
Paź 9, 2005
195
0
0

Po pół godzinie poszukiwań dokopałam się do własnej produkcji zdjęcia.
Ciasto nie jest w moim stylu, ale smak ma ciekawy ;) No i na pewno jest szalenie fajne, żeby nim zaszpanować :mrgreen: Bo smakuje nieźle, bo jak rolada to trudne, a krem taki inny :dump: No 8)

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
upiekłąm to ciasto,ładnei odchodziło od papiera i sie zwinęło bez pęknieć, jedyne co sie sprawdziło,to to ,ze mocno rośnie i z mojej blachy troche wypłyneło, wiec w mieszkaniu był "siwy dym" wszyustkim bardzo smakowało. przepis poszedł w świat,do ludzi ;))

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,378
3,109
113
Też dziś robiłam. I po raz pierwszy zwijałam roladę. Robocizna super szybka, zwijanie też spoko. Nie mam zdjęcia bo ciasto pojechało do rodziców, na jutrzejsze imieniny taty. Ciekawe jakie będą opinie ciastożerców.

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
no i siedzi w piecu, po przeczytaniu tych 24 stron, grzechem bylo by go nie zrobic, nie wiem co mi z tego wyjdzie robie go na duzej blasze bo ma wyjsc rolada)))).Czy ja mam polewac ta smietana czy smarowac pedzlem po tym ciescie????????????????

No i takie gorace zwijac?????????????
Ciasto bylo cos jak biszkoptowe , swietnie sie rozprowadzilo po blasze, teraz rosna mu babelki

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
juz wyciaglam...no i z moja niecierpliwoscia musialam juz szkosztowac-bardzo smaczne, tylko z samego krajuszka-czyli poczatku w srodku mam otworek.Czy to znaczy ze slabo zwinelam???czy on pozniej sie skleji????no a jak nie to bedzie rolada z dziurka
acha, i smarowalam pedzlem umaczanym w smietanie poszlo mi ok mysle 80g-100g, to wystarczy????

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wystarczy tej śmietany a w dziurkę jak nie zarośnie po leżakowaniu wciśnij coś fajnego

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
no wiec wklejam fotke tego ciacha w srodku jednak nie bylo otworka fajnie sie skleila
_598974_n.jpg

i calkiem smaczne.Ale ja nastepnym razem uzyje polowe miodu)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
o rety, ale piękna Twa rolada, wygląda bardzo profesjonalnie :shock:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak ze sklepu :shock: :shock: :shock:
Ale pwnie tysiąc razy smaczniejsza... 8)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy