Ciasto ciepnięte/ ciepane

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
icon_eek.gif
Cinko
icon_eek.gif
jakie to piękne i apetyczne to ciepane
mniam.gif

cudo Ci wyszło, i jakie fotogenizne, mniaaaamć
lecker.gif

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Nie wiem jakie macie te blachy piekarnikowe, ale ja jak piekłam to ciasto jakiś czas temu to połowa ciasta podczas pieczenia udała się na spacer. Moja blacha jest niska, taka typowo do rolad. Pomimo tej ucieczki, ciasto było pyszne.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Może nie takich samych ale podobnych - kuchenki przeciez różnią się szerokością to i pewnie blachy na wyposażeniu mają szersze lub węższe ale nie jakoś drastycznie
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
To chyba wszystko jasne, zmierzyłam mojego dziada i ma 30x35 i 1,5cm wysokości i po 5cm z każdej strony niewykorzystanej powierzchni.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Właśnie uczyniłam to ciacho dla koleżanki Mamy która odwiedza nas jutro i której zostało przyobiecane coś pysznego
icon_biggrin.gif

Upiekłam na jednej blaszce i przekroiłam na 3
za grube chyba urosło żeby w rolade zwijać
w ogole śmieszne jest bo na środku mi urósł kopiec kreta więc kawałki bynajmniej nie były takiej samej grubości
icon_biggrin.gif

troche je przygniotłam i jest git
icon_biggrin.gif

zdjęcia jutro!
icon_mrgreen.gif

(tak sobie przypominałam dzisiaj moje początki z tym ciastem, jakoś w gimnazjum to było...
icon_lol.gif
upiekłam trzy oddzielne placki o wielkości 40x40, grubosci niecały centrymetr każdy, i dziwiłam się czemu nie chce sie odkleić od papieru...
icon_lol.gif
nie mówiąc o tym, że spaliłam je na amen, myślałam że ciasto jest niedopieczone z wierzchu, a nie przyszedł mi do głowy pomysł z drewnianym patyczkiem
icon_mrgreen.gif
o dziwo, zaniosłam do szkoły i pewnemu koledze baardzo smakowało...
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
)
icon_mrgreen.gif

Tina

Member
Wrz 9, 2007
3
0
0
Hallo jestem tutaj nowa przeczytalam wszystkie 22 strony o tym cudownym placku i postanowilam rowniez go upiec.Sprobuje w sobote 27.pazdziernika napisze w niedziele jak mi sie udal.Dzieki za ciekawy przepis.
lecker.gif
daumen.gif
icon_question.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ja robiłam z serkiem homo - też niezłe. Ogólnie dla mnie to ciacho jest rezerwowe, na szybcika
icon_wink.gif

Szybko sie robi, szybko piecze, jeszcze szybciej można zjeść
mniam.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mi smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gorące, bardziej miodem podchodzi
icon_wink.gif
Jadłas kiedyś ciepły miód prosto z ula <no, dopiero co odwirowany> z chlebem
fiesgrins.gif
?
mniam.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Akulka ja też uwielbiam ciepłe ciepnięte
lecker.gif
handclasp.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Przebrnęłam przez cały chyba wątek..ale zdaje sie ze przeoczyłam informację na temat ilosci smietany. Tzn wiem ze 200g to za duzo... to ile jej użyć? Nie chcialabym zepsuc.. a napalilam sie na to ciasto.
Zdjecia sylwi i cinki ostatecznie mnie przekonaly
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jak by to powiedziec... jak posmarujesz minimalnie to rolada się po prostu sklei - jak dasz ciut więcej to wilgoć ze śmietany wsiąknie w placek i zostanie taka biała warstwa - u mnie na fotce widać to na środku - tam przy zwijaniu więcej śmietany się zebrało.
Za dużo napewno nie nasmarujesz bo ci śmietana spłynie z placka
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy