Ciasto ciepnięte/ ciepane

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Pozwoliłam mu tylko wystygnąc i próba. Niesamowicie puszyste Fajnie widac paski śmietany. A smak ? Pycha.
Od dziś, koniec strachów. Będzie pieczone dośc często ze względu na swój smak i prostotę przygotowania.

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Po tylu stronach opowieści o ciepnietym, zrobiłam i ja. W formie rolady. Wyszło, zrolowałam i jeszcze ciepłe wysmarowałam polewą czekoladową. Teraz się chłodzi, będzie na deser urodzinowy najstarszego. pO NAJMNIEJSZEJ LINII OPORU POSZŁAM. cIEKAWE, CZY W SMAKU BĘDZIE DOBRE.

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
ciepniete.jpg
Dodaję zdjęcie.
Jak raz spróbowałam, to w tym tygodniu upiekłam trzy. Wszystkie w formie rolady, na klasowe wigilie. Uwielbiam to ciasto! Za jego prostotę! I nietypowy smak. Za każdym razem pytano sie mnie: czym bylo przełozone, co to za krem? może polewa w środku? Dziekuję za super przepis! Kocham takie błyskawiczne ciasta!

Załączniki

• ciepniete.jpg
    ciepniete.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
I u mnie zagościło ponownie ! :D
Ciepnięte jest niesamowite i wszędzie robi furorę.

Jak gdzieś tam wcześniej pisałam zawsze wylewam ciasto na dwie szuflady od piekarnika i tak mnie coś podkusiło żeby zrobić mał eksperyment.
Jedną cześć ciasta ciepnęłam na blaszkę, a do drugiej części któa jeszcze z misce była dodałam łyżkę przyparawy korzenej, wymerdałam i tez ciepnęłam na blaszkę. Super smakuje to piernikowe ! :D

A i śmiem poinformować, że maślanka też się nadaje do "nadziania" tego ciasta
icon_razz.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Zachciało mi się na słodko., a że dośc późno wię padło na ciepnięte, które robi się błyskawicznie. Tym razem wlazła mi cała Piątnica (400 ml.) . Roladka wyszła jak marzenie. Pulchniutka, równiutka i wcale mi nie pękła. Chyba wystawię na balkon, aby szybciej wystygła.
Tak jak poprzednim razem, pieczenie i zwijanie bez najmniejszych problemów.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Kurczę ja nie wiem jak Wy to dziewczyny robicie, że wylewacie całe ciasto na tą blaszkę od piekarnika
icon_razz.gif

Ja daję na dwa razy, bo inaczej by wylazło z tego pieca
icon_razz.gif

A piekarnik mam standardowy.

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Właśnie przebrnęłam przez większośc komentarzy do tego CIACHA. Chyba muszę spróbować je zrobić w najbliższym czasie.
Aha, dziewczyny jeszcze się upewnię - śmietanę mam tylko rozsmarować na placek, zwinąć (lub piec 3) i po sprawie? Tą śmietanę nie trzeba ubić?
I jeszcze jedno - jaką najczęściej używacie, chodzi mi o to ilu procentową
cheers.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nic się nie ubija - ta smietana ma za zadanie jedynie skleić ciasto - dawałam 12% albo 18% - nie pamiętam ale zazwyczaj takie mam w lodówce. To chyba nie ma większego znaczenia bo ona po prostu wsiąka w ciasto i prawie jej nie widać. Ani nie czuć
icon_smile.gif

Pieczesz jeden placek na dużej blasze 40x40 cm i:
- smarujesz gorące śmiateną i zwijasz jak roladę, albo...
- gorące kroisz na 3 równe części i składasz jeden na drugi smarując warstwy śmietaną

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
I znów ciepnięte. Pokusiłam się o modyfikacje. Mąkę wymieszałam z 1,5 łyżki kakao. Jak wylewałam na blachę to ogarnęło mnie przerażenie. A jak rozpoznam teraz że się zarumieniło? Ale nic to. Wyjęłam "na wyczucie" Do smarowania użyłam śmietany 18% wymieszanej z 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych. Teraz sobie stygnie. Sama jestem ciekawa nowego smaku.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Już po degustacji. Ciasto pycha. Od dzisiaj wybieram tę modyfikację. Śmietana nie wsiąkła całkowicie dzięki orzechom. Samo ciasto wygląda niczym czekoladowe a smakuje miodowo. Dzięki dodatkowi kakao, nie jest tak słodkie

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm
gruebel_2.gif
... Ciekawa modyfikacja, trzeba spróbować
daumen.gif
icon_mrgreen.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
ja nie Cinka ale nudzicie Dziewczynki jakby tu ktos kogos kiedys w konia zrobił albo zrobić chcial ...
obowiązkowo trzeba wyłożyć papierem do pieczenia bo inaczej nie odkleisz, niczym pergaminu nie smaruje
zwijasz natychmiast po wyjeciu z piekarnika-smarujesz śmietaną i zwijasz pieronem jak sie schłodzi to pęka
z blachy piekarnikowej standardowej nie wychodzi owszem puszy sie i rośnie ale sie nie wylewa
śmietana zwykła z kubka na ciasto nie ubita, nie słodka obojętnie ile %
czas pieczenia -tyle co w przepisie /aż bedzie złote, nie trzeba tego dziabac patykiem ani nic
na smietane wrzucam czasem tłuczone orzechy
czasem polewam ciasto czekolada po zwinieciu w rolade

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy