Ciasto cytrynowe z makiem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Ciasto cytrynowe z makiem

Źródło przepisu - http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki maku
1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie łyżeczki)
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
175 g miękkiego masła
250 g cukru (dałam 220 g)
4 jajka
125 ml śmietany
łyżeczka esencji waniliowej (dałam łyżkę domowego ekstraktu)
skórka otarta z jednej cytryny

Polewa:
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany

Do dekoracji - cukier puder i płatki migdałów

Wykonanie:
Ciasto:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki (moja miała 25 x 11 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (piekłam 55 minut, ale i 50 by chyba wystarczyło).
Polewa:
Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.
Posypać migdałami i cukrem pudrem.
Ponieważ nie miałam migdałów, posypałam odrobiną cukru granulowanego i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam cukrem - pudrem.
Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste, ale wilgotne, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem.

ciasto_cytrynowe_z_makiem.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_cytrynowe_z_makiem.jpg
    ciasto_cytrynowe_z_makiem.jpg
    26.1 KB · Wyświetleń: 19
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
3
0
Szkoda, ze ze smietana.

Takie polewane to ja mam lawendowe i nie moge sie doczekac wiosny.
Wprawdzie moja lawenda oszalala i miala kwiaty niedawno, ale za malo bylo.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,666
486
83
to tego maku jest tak mało ? Myślałam ,że jest choć z 1/2 szklanki
icon_mrgreen.gif
,ale i tak mi się podoba nadal
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Tak, maku jest tylko dwie łyżki, ale nadaje ciastu fajny piegowaty wygląd.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Bardzo smaczne ciasto. Przepis juz poszedł w świat:). Zrobiłam z modyfikacjami Joanny, z tym , że miałam płatki migdalów , więc nimi ozdobiłam ciasto. Ale ta ilość cukru dla mnie idealna.
cytrynowe.jpg
 

Załączniki

  • cytrynowe.jpg
    cytrynowe.jpg
    71.1 KB · Wyświetleń: 14

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Upieczone i czesciowo juz skonsumowane
icon_smile.gif

Bardzo smaczne ciasto, nie za mocno cytrynowe, delikatne w smaku, wilgotne.
Dokonalam baaardzo niewielkich zmian, zdjecia jeszcze dzis wieczorem, najpozniej jutro.

Dziekuje za kolejny pyszny przepis Joanno!
cvety.gif

 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
I oczywiscie zapomnialam o zdjeciu...
icon_redface.gif


cytrynoweZmakiem2.jpg


U mnie ciasto nieco bardziej 'pomaranczowe' gdyz uzylam jasnego cukru trzcinowego.

(do ciasta dodalam tez nieco zmielonych migdalow, szczegoly tutaj)
 

Załączniki

  • cytrynoweZmakiem2.jpg
    cytrynoweZmakiem2.jpg
    89.3 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,826
51
48
Witaqm, bardzo lubię ciasta cytrynowe, a nasączane to już zwłaszcza
icon_smile.gif
sama wieleee razy robiłam z tego przepisu.


kermidt @ 24 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1052663Szkoda, ze ze smietana.

Takie polewane to ja mam lawendowe i nie moge sie doczekac wiosny.
Wprawdzie moja lawenda oszalala i miala kwiaty niedawno, ale za malo bylo.
Kermidt - nie wiem czego nie możesz jeść, ale zobacz składniki ciasta z linka który podałam wyżej - może akurat?

Pozdrawiam
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Madziu, Beo - jakie ładne Wam wyszło! Bardzo się cieszę, że smakowało.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Bardzo smaczne, choć zapomniałam je polać polewą... Tak jakoś niedoczytałam
dump.gif

Dobra wiadomość dla takich nieprzytomnych jak ja, że i bez polewania pyszne
icon_smile.gif

Dałam jeszcze mniej cukru (200 g + wanilinowy), mąka pół na pół z razową pszenną, zamiast śmietany był jogurt, bo śmietany zabrakło. Maku sypnęłam więcej. Jeszcze surowe posypałam płatkami migdałów, żeby się trochę spiekły, po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Bardzo smaczne, aromatyczne, miękkie i nie suche mimo braku polewy.
Lubie takie proste ciasta
icon_smile.gif


 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,826
51
48
Znalazłam właśnie zdjęcie mojego ciasta, ja piekłam w prostokątnej szklanej blaszce - większosć ciast w niej piekę, (moja ulubiona
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC02928.JPG
    DSC02928.JPG
    51 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02929.JPG
    DSC02929.JPG
    58.6 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Piecze się
icon_smile.gif

Masło pół na pół z margaryną, 2 jajka i 3 żółtka, 200 g cukru, mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona.
Pachnie pięknie.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
No pyszne jest!
Aromatyczne i wilgotne.
Polewę zrobiłam z baaardzo dużej cytryny, więc dałam 3 łyżki śmietany i 2 łyżki cukru.
Przed nasączeniem ciasto nakłułam gęsto patyczkiem, żeby lukier dostał się do środka. Wypiło wszystko i mogłoby więcej. Następnym razem zrobię polewę z podwójnej porcji (może było za mało, bo trochę
icon_redface.gif
wyżarłam
zahnlos.gif
).

Aha, ciasto piekłam w keksówce 30x11 i wyszło wysokie, w 25 na pewno by się nie zmieściło.

Z pomarańczy też musi być pyszne i takie niebawem zrobię.
lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam wczoraj wieczorem, pyszne wyszło
icon_biggrin.gif

Dodatek maku to świetny pomysł
icon_smile.gif
Ostatni raz robiłam "pieguska" w 2002 roku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: