- Lis 28, 2005
- 33,839
- 6,225
- 113
Ciasto cytrynowe z makiem
Źródło przepisu - http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki maku
1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie łyżeczki)
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
175 g miękkiego masła
250 g cukru (dałam 220 g)
4 jajka
125 ml śmietany
łyżeczka esencji waniliowej (dałam łyżkę domowego ekstraktu)
skórka otarta z jednej cytryny
Polewa:
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany
Do dekoracji - cukier puder i płatki migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki (moja miała 25 x 11 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (piekłam 55 minut, ale i 50 by chyba wystarczyło).
Polewa:
Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.
Posypać migdałami i cukrem pudrem.
Ponieważ nie miałam migdałów, posypałam odrobiną cukru granulowanego i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam cukrem - pudrem.
Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste, ale wilgotne, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem.

Źródło przepisu - http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki maku
1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie łyżeczki)
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
175 g miękkiego masła
250 g cukru (dałam 220 g)
4 jajka
125 ml śmietany
łyżeczka esencji waniliowej (dałam łyżkę domowego ekstraktu)
skórka otarta z jednej cytryny
Polewa:
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany
Do dekoracji - cukier puder i płatki migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki (moja miała 25 x 11 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (piekłam 55 minut, ale i 50 by chyba wystarczyło).
Polewa:
Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.
Posypać migdałami i cukrem pudrem.
Ponieważ nie miałam migdałów, posypałam odrobiną cukru granulowanego i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam cukrem - pudrem.
Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste, ale wilgotne, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: