Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto cytrynowe z makiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1052618" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto cytrynowe z makiem</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - <a href="http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html" target="_blank">http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>300 g mąki</p><p>2 łyżki maku</p><p>1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie łyżeczki)</p><p>1/4 łyżeczki sody</p><p>szczypta soli</p><p>175 g miękkiego masła</p><p>250 g cukru (dałam 220 g)</p><p>4 jajka</p><p>125 ml śmietany</p><p>łyżeczka esencji waniliowej (dałam łyżkę domowego ekstraktu)</p><p>skórka otarta z jednej cytryny</p><p></p><p><strong>Polewa:</strong></p><p>sok z jednej cytryny</p><p>1 łyżka cukru</p><p>2 łyżki śmietany</p><p></p><p>Do dekoracji - cukier puder i płatki migdałów</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.</p><p>Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.</p><p>Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki (moja miała 25 x 11 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (piekłam 55 minut, ale i 50 by chyba wystarczyło).</p><p><strong>Polewa:</strong></p><p>Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.</p><p>Posypać migdałami i cukrem pudrem.</p><p>Ponieważ nie miałam migdałów, posypałam odrobiną cukru granulowanego i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam cukrem - pudrem. </p><p>Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste, ale wilgotne, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]58865[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1052618, member: 1024"] [B]Ciasto cytrynowe z makiem[/B] Źródło przepisu - [URL="http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html"]http://zevs-cook.livejournal.com/11609.html[/URL] [B]Składniki:[/B] [B]Ciasto:[/B] 300 g mąki 2 łyżki maku 1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie łyżeczki) 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 175 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam 220 g) 4 jajka 125 ml śmietany łyżeczka esencji waniliowej (dałam łyżkę domowego ekstraktu) skórka otarta z jednej cytryny [B]Polewa:[/B] sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki śmietany Do dekoracji - cukier puder i płatki migdałów [B]Wykonanie:[/B] [B]Ciasto:[/B] W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki (moja miała 25 x 11 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (piekłam 55 minut, ale i 50 by chyba wystarczyło). [B]Polewa:[/B] Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło. Posypać migdałami i cukrem pudrem. Ponieważ nie miałam migdałów, posypałam odrobiną cukru granulowanego i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam cukrem - pudrem. Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste, ale wilgotne, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem. [ATTACH=full]58865[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto cytrynowe z makiem
Bottom