Ciasto czekoladowe z bialek / nie zostalo jeszcze wyprobowane /
Ciasto czekoladowe z bialek
250 g maki
250 g bialek
200 g cukru
100 g posiekanych czekoladek typu “gianduiotti”
75 ml oleju kukurydzianego / slonecznikowego /
50 ml wody
1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki /
- wlac bialka do miksera / np. typu Kenwood, Kitchen Aid lub innego / i ubijac
- kiedy zaczna sztywniec , dodawac powoli cukier i dalej ubijac jak na bezy
- wymieszac wode i olej przy pomocy trzepaczki, dodac do bialek i ubijac nadal, ale recznie
- podobnie dodawac make przesiana z proszkiem do pieczenia, a na koncu posiekane czekoladki
- ciasto wylac do fprmy o srednicy 22 cm / natluszczonej i obsypanej maka /
- piec w temperaturze 170-175°
- po 45 minutach nacisnac srodek ciasta / powinien stawiac opor podbny do ciasta biszkoptowego /, ostroznie unikajc sparzenia sie
- jesli tak jest, wyjac z formy i schlodzic
- jesli nie, piec jeszcze przez chwile
Gianduiotti to czekoladki rodem z Turynu / wlasciwie sa symbolem tego miasta /, ale moga byc inne.
http://www.piemonte-online.com/cucina/serv...gianduiotti.htm
Ciasto czekoladowe z bialek
250 g maki
250 g bialek
200 g cukru
100 g posiekanych czekoladek typu “gianduiotti”
75 ml oleju kukurydzianego / slonecznikowego /
50 ml wody
1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki /
- wlac bialka do miksera / np. typu Kenwood, Kitchen Aid lub innego / i ubijac
- kiedy zaczna sztywniec , dodawac powoli cukier i dalej ubijac jak na bezy
- wymieszac wode i olej przy pomocy trzepaczki, dodac do bialek i ubijac nadal, ale recznie
- podobnie dodawac make przesiana z proszkiem do pieczenia, a na koncu posiekane czekoladki
- ciasto wylac do fprmy o srednicy 22 cm / natluszczonej i obsypanej maka /
- piec w temperaturze 170-175°
- po 45 minutach nacisnac srodek ciasta / powinien stawiac opor podbny do ciasta biszkoptowego /, ostroznie unikajc sparzenia sie
- jesli tak jest, wyjac z formy i schlodzic
- jesli nie, piec jeszcze przez chwile
Gianduiotti to czekoladki rodem z Turynu / wlasciwie sa symbolem tego miasta /, ale moga byc inne.
http://www.piemonte-online.com/cucina/serv...gianduiotti.htm