- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Inspiracją dla mnie był przepis w czerwcowej Burdzie
składniki
ciasto:
100 g masła
40 g cukru
1 białko
200 g mąki
masa czekoladowa:
2 żółtka
200 g śmietany kremówki
200 g białej czekolady
1 łyżka soku z cytryny lub limetki
pianka truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
ok. 300 g truskawek
cukier do smaku
wykonanie:
1. Z masła, cukru, białka i mąki zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
2. Śmietanę podgrzać, czekoladę połamać, dodać do śmietany, mieszac do rozpuszczenia. po wystudzeniu dodać żółtka i sok z cytryny.
3. piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować, wykleić formę formując brzeg o wysokośc 2 cm. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10 min.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Całość zapiekać około 0,5 godz.
5. Przygotować galaretkę wg opisu na opakowaniu. tężejącą zmiksować, aż do uzyskania pianki. Dodać zmiksowane z cukrem truskawki, wymieszać, wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego
składniki
ciasto:
100 g masła
40 g cukru
1 białko
200 g mąki
masa czekoladowa:
2 żółtka
200 g śmietany kremówki
200 g białej czekolady
1 łyżka soku z cytryny lub limetki
pianka truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
ok. 300 g truskawek
cukier do smaku
wykonanie:
1. Z masła, cukru, białka i mąki zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
2. Śmietanę podgrzać, czekoladę połamać, dodać do śmietany, mieszac do rozpuszczenia. po wystudzeniu dodać żółtka i sok z cytryny.
3. piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować, wykleić formę formując brzeg o wysokośc 2 cm. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10 min.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Całość zapiekać około 0,5 godz.
5. Przygotować galaretkę wg opisu na opakowaniu. tężejącą zmiksować, aż do uzyskania pianki. Dodać zmiksowane z cukrem truskawki, wymieszać, wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: