ciasto czekoladowo bananowe

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Ciasto jest mieciutkie, rozplywajace sie w ustach. Kolejnym razem upieke w dwoch keksowkach bo jedna porcja to malo troche
icon_smile.gif

d9cf2e6eb7f6c72e.jpg

ead618253b1992d1.jpg

3 dojrzale banany
185g mialkiego cukru
185g maki
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3 lyzki oleju z oliwek
60ml mleka
100g ciemnej czekolady, startej
90g orzechow wloskich posiekanych

Miazsz banana i cukier wymieszac, Dodac make, roztrzepane jaja, olej oraz mleko. Ja zamiast oleju uzylam oliwe z oliwek. Wymieszac skladniki dokladnie i polaczyc ze starta czekolada i orzechami..
Mase przelozyc do blaszki i piec ok 55 min w 180 C.
Ciasto jest mieciutkie, rozplywajace sie w ustach.

W moim piekarniku pieczenie zajelo 1.30 ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Ewelinko, dojrzałe banany powinny mieć plamy... Dopiero wtedy nadają się do jedzenia i pieczenia.
Co do foremki, Eve wspomina o keksówce. Termoobiegu nie polecam. Zbytnio rumieni i wysusza.

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Joanna @ 15 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=691452Ewelinko, dojrzałe banany powinny mieć plamy... Dopiero wtedy nadają się do jedzenia i pieczenia.
Co do foremki, Eve wspomina o keksówce. Termoobiegu nie polecam. Zbytnio rumieni i wysusza.
joanno bardzo dziekuje .smakują mi banany dojrzałe ale bez plam( z plamami są za słodkie) ale teraz wiem że do pieczenia najlepsze są z plamami
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Tak, do pieczenia plamiaste są moim zdaniem najlepsze. Mają intensywny aromat i łatwo się rozgniatają zwykłym widelcem.
icon_smile.gif

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
przez pewien czas mnie nie było i nie miałam okazji zapytać - jaki błąd popełniłam piekiąc ciato ???
gruebel_2.gif
( zakalec !!!!)
ewciu napisz w jakiej formie mam piec ciasto CYTAT

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Za nim dodalabym taki komentarz, jak Ty Koraliczku, zastanowilabym sie, czy zakalec nie wyszedl z mojej winy.
Zdarza sie, ze ciasta bananowe wychodza z zakalcem, ale nie winie o to przepisu, a brak swoich umiejetnosci.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Caritka @ 1 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770115Za nim dodalabym taki komentarz, jak Ty Koraliczku, zastanowilabym sie, czy zakalec nie wyszedl z mojej winy.
Zdarza sie, ze ciasta bananowe wychodza z zakalcem, ale nie winie o to przepisu, a brak swoich umiejetnosci.
Caritko, ależ o ile łatwiej jest zwalić winę na przepis niż przyznać, że się coś skopało.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Sinistra @ 2 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770293Caritko, ależ o ile łatwiej jest zwalić winę na przepis niż przyznać, że się coś skopało.
No tak, masz racje, Sini.
To takie strasznie upokarzajace przyznac sie, ze gdzies zrobilismy blad, ze nie wyszlo.
A mowy nie ma o doszukiwaniu sie przyczyn, bo przeciez mnie zawsze ciasta wychodza, wiec to nie mozliwe, ze to moja wina.
Najlepiej wiec stwierdzic, ze przepis do kitu, przypiac odpowiednia ikonke i ma sie z glowy.
Czlowiek od razu lepiej sie czuje.

koraliczek

Member
Paź 23, 2008
3
0
0
nie spodziewalam sie takiej lawiny komentarzy na moje jedno zdanie dot. nieudanego wypieku:( mimo naprawde wielkich staran nie wyszedl mi taki jak powinien. szkoda. ale nie obwiniam za to nikogo. przepis na pewno jest w porzadku, skoro innym wychodzi takie piekne ciasto. byc moze piekarnik zawiodl, nie wiem... ja robilam je naprawde zgodnie krok po kroku z przepisem. sprobuje je zrobic kiedy indziej, moze sie uda. a wam dziewczyny zycze udanych wypiekow i nie komentujcie tak intensywnie innych. to jest forum dotyczace przepisow, a nie osobowosci komentujacych, nie kazdy musi zachwalac wypieki, ma prawo napisac ze sie nie udalo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy