ciasto czekoladowo-migdalowe

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
przepis P. Hermé zaczerpnelam z ksiazki Larousse Schokolade
Pokaż załącznik 34091

Skladniki:

4 srednie jajka
150 g bardzo drobnego cukru
200 g gorzkiej czekolady 70%
40 g maki + 10 g do wysmarowania formy
100 g zmielonych migdalow
150 g miekkiego masla + 15 g do wysmarowania formy


Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzac do 200°C.
2. Zoltka oddzielic od bialek. Zoltka ubic z cukrem na puszysta, jasnozolta mase.
3. Czekolade posiekac/pokroic na drobne kawalki i roztopic w kapieli wodnej. Dodac do ubitych zoltek.
4. Migdaly polaczyc z maslem. Dodac przesiana make, dokladnie wymieszac i polaczyc z masa czekoladowa.
Bialka ubic na sztywna piane, dodac do reszty uwazajac, by za mocno nie ubijac, bo moga powstac grudki.
5. Okragla tortownice o srednicy 22cm wysmarowac maslem i wysypac maka. Wlac ciasto.
Piec 20 Minut. Sprawdzic patyczkiem.
6. Ciasto wyjac z formy i wystudzic na kratce.

Polecam wszystkim wielbicielom gorzkiej czekolady, to ciasto jest po prostu pyszne
icon_smile.gif

Najlepiej smakowalo mi na drugi dzien po upieczeniu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
mam nadzieje, ze pozytywnie?
icon_smile.gif